ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
28-11-2016, ora 09:25

Donald Trump, atac furios dupa decizia renumararii voturilor in Wisconsin. Ar putea urma Pennsylvania si Michigan

Articol de Cristian Amariei
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat sambata ca renumararea voturilor in statul Wisconsin, ceruta vineri de candidata ecologista la presedintie, Jill Stein, este o escrocherie.

"Este o escrocherie a Partidului Verzilor privind alegeri al caror rezultat a fost deja recunoscut, iar rezultatele alegerilor ar trebui respectate, nu contestate si folosite abuziv, adica exact ce face Jill Stein", arata Trump intr-un comunicat citat de Reuters. "Renumararea este doar o modalitate prin care Jill Stein, care a primit mai putin de un procent din numarul total de voturi si nici macar n-a figurat pe buletinele de vot in multe state, sa isi umple cuferele de bani, din care nici macar n-o sa cheltuiasca mare parte pentru renumararea aceasta ridicola".

Echipa candidatei democrate Hillary Clinton, care nu a contestat rezultatul alegerilor, a anuntat sambata ca va participa totusi la renumararea din Wisconsin. "Daca Jill Stein merge pana la capat, asa cum a promis, si cere renumararea si in Pennsylvania si Michigan, vom proceda la fel si in aceste state", a aratat un avocat al democratilor, citat de Reuters.

Avantajul lui Trump in votul popular din cele trei state mentionate este de 20.000, 70.000, respectiv 10.000. Wisconsin nu a anuntat inca alocarea celor 16 electori, care vor reprezentat statul la nivel national, in Colegiul Electoral care alege efectiv presedintele. Potrivit sistemului indirect, Trump are in prezent 290 din cei 238 de electori din colegiu, iar Clinton doar 232.

Statul Wisconsin va incepe saptamana viitoare renumararea voturilor de la alegerile prezidentiale din 8 noiembrie

Statul Wisconsin, unul dintre cele castigate la mica diferenta de republicanul Donald Trump in alegerile prezidentiale americane din 8 noiembrie, a anuntat vineri ca va renumara voturile exprimate, ca raspuns la solicitarile in acest sens formulate de doi candidate.

Comisia Electorala din Wisconsin, stat unde Donald Trump s-a impus in fata principalei sale rivale, Hillary Clinton, cu putin peste 20.000 de voturi, a explicat ca va realiza operatiunea dupa ce a primit doua cereri, respectiv de la candidata prezidentiala a Partidului Verde, Jill Stein, si de la candidatul independent Rocky Roque De La Fuente.

Acest organism "se pregateste pentru a proceda la o renumarare a voturilor pentru presedintele SUA la nivelul statului, conform solicitarii acestor candidati", a explicat, intr-un comunicat, Michael Haas, administratorul comisiei. Potrivit lui Haas, renumararea va incepe cu siguranta la finalul saptamanii viitoare, "dupa ce campania lui Stein a platit taxa" necesara, care "inca se calculeaza".

Legile din Wisconsin autorizeaza efectuarea renumararii voturilor, atat timp cat candidatul sau candidatii care o solicita sunt raspunzatori de costurile financiare ale operatiunii. Procesul de renumarare, incluzand o examinare la mana a aproape 3 milioane de voturi din Wisconsin, este asteptat sa inceapa la finalul saptamanii urmatoare, dupa ce candidata Partidului Verde, Jill Stein, a platit taxa ceruta, a precizat Comisia Electorala, transmite Reuters. Stein a apreciat vineri, pe Facebook, ca suma s-ar ridica la circa 1,1 milioane dolari.

Termenul-limita federal pentru finalizarea renumararii este 13 decembrie, proces care poate cere operatori in 72 de districte din Wisconsin care sa lucreze serile si in weekend pentru a-si termina munca la timp, potrivit comisiei. Conform lui Stein, comisia electorala din Wisconsin a confirmat primirea cererii sale de renumarare a voturilor vineri, la 3,45 p.m. ora locala, doar cu circa o ora inainte de incheierea timpului legal de depunere a solicitarii.

Acelasi termen-limita legal este luni, pentru Pennsylvania, si miercuri, pentru Michigan, unde Jill Stein intentioneaza de asemenea sa ceara recalcularea voturilor, acestea fiind alte doua state americane foarte disputate, care au inclinat balanta in favoarea presedintelui ales, Donald Trump, pe 8 noiembrie. Fosta candidata a Partidului Verde a afirmat vineri, pe site-ul sau, ca a strans peste 4,8 milioane din cele 7 milioane de dolari necesari pentru a finanta renumararea voturilor in trei state-cheie: Wisconsin (nord), Pennsylvania (est) si Michigan (nord), transmite AFP.

''Avand incheiata strangerea fondurilor pentru renumararea voturilor in Wisconsin (unde vom incepe procedura vineri) si in Pennsylvania (unde banii ar trebui stransi pana luni), ne vom concentra pe colectarea fondurilor necesare pentru a renumara voturile in Michigan'', unde fondurile trebuie stranse pana miercuri, potrivit site-ului candidatei. ''Aceste noi numarari fac parte dintr-o miscare electorala care vizeaza asigurarea integritatii (procesului) si evidentierea modului in care sistemul electoral american este putin fiabil'', explica sustinatorii lui Jill Stein.

Potrivit lui Stein, expertii electorali au inregistrat in cele trei state 'anomalii statistice' care provoaca temeri.

Hillary Clinton a adunat cu doua milioane de voturi mai mult decat Donald Trump
Candidata democrata Hillary Clinton a adunat cu doua milioane de voturi mai mult decat contracandidatul sau republican, potrivit Cook Political Report. Insa acest avans de 1,5 procente nu schimba nimic din rezultatul alegerilor, Donald Trump castigand majoritatea celor 538 de mari electori necesara pentru a ajunge presedinte al SUA.

Hillary Clinton si-a recunoscut infrangerea si pana in prezent nu a contestat rezultatele scrutinului din 8 noiembrie. Ea a pierdut in Wisconsin (10 mari electori) la o diferenta de 27.000 de voturi, iar in Pennsylvania (20 de mari electori) la una de 60.000 de voturi. In Michigan (16 mari electori), diferenta ar fi de 10.704 de voturi, potrivit datelor inca neoficiale.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii