A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713546294.7899.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Dieselgate: Volkswagen va plati in SUA despagubiri de 15 miliarde de dolari
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
28-06-2016, ora 15:09

Dieselgate: Volkswagen va plati in SUA despagubiri de 15 miliarde de dolari

Articol de Cristian Amariei
Acordul incheiat de grupul auto german Volkswagen in SUA cu cei aproximativ 500.000 de proprietari de vehicule echipate cu un motor diesel si autoritatile americane referitor la scandalul falsificarii emisiilor poluante este evaluat la peste 15 miliarde de dolari in numerar, au declarat, luni seara, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, transmit Deutsche Welle si Reuters.

Acordul, care ar urma sa fie anuntat marti, include o oferta de 10,033 miliarde de dolari pentru rascumparare vehiculelor si fonduri de aproape cinci miliarde de dolari pentru a compensa emisiile in exces ale motoarelor diesel si pentru a stimula comercializarea autoturismelor ecologice, sustin sursele.

Acestea adauga ca Volkswagen va plati fiecarui proprietar de vehicul echipate cu un motor diesel suma de 10.000 de dolari (9.053 euro), va repara sau va rascumpara vehiculele afectate.

Recent, VW a anuntat ca a pus deoparte aproximativ 18 miliarde de dolari pentru a acoperi costul scandalului. Pe langa compensatii, grupul german va trebui sa plateasca autoritatilor SUA amenzi de 2,7 miliarde de dolari, precizeaza sursele.

In septembrie 2015, Agentia pentru Protectia Mediului din SUA (EPA) a acuzat VW ca a instalat un soft care permitea masinilor sa indeplineasca standardele referitoare la poluare in timpul testelor, dar nu si in timpul operatiunilor normale. VW a recunoscut ca a utilizat softul care a permis ca nivelul emisiilor unui numar de 580.000 de vehicule diesel fabricate din 2009 sa fie de 40 de ori mai ridicat decat cel permis, conform standardelor legale din SUA.

Printre cele 500.000 de vehicule care ar urma sa fie rascumparate se afla sedanul Jetta, modelul compact Golf si Audi A3, vandute din 2009.

VW, al doilea mare producator auto din lume, s-a confruntat anul trecut cu un declin al vanzarilor in SUA, in urma scandalului falsificarii emisiilor poluante. in 2016, livrarile brandului Volkswagen au scazut cu 13% pe piata din SUA, in timp ce diviziile de lux Audi si Porsche au raportat cresteri.

Volkswagen va trebui sa ofere consumatorilor europeni compensatii similare cu cele acordate americanilor, a declarat duminica, pentru un cotidian german, comisarul european pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM, Elzbieta Bienkowska.

"Volkswagen ar trebui sa ofere, in mod voluntar, proprietarilor europeni de automobile o compensatie similara cu cea platita consumatorilor americani", a declarat Elzbieta Bienkowska pentru cotidianul german Welt am Sonntag.

Potrivit oficialului european, ar fi incorect ca VW sa ii trateze diferit pe consumatorii europeni din cauza unui sistem juridic diferit.

"Tratarea in mod diferit a consumatorilor europeni fata de cei americani nu este o modalitate de a recastiga increderea", a spus Bienkowska.

Volkswagen face obiectul unor investigatii in mai multe tari, dupa ce a recunoscut ca, in perioada 2005 — 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Oficialii VW au declarat ca in Europa vor repera vehiculele afectate prin inlocuirea soft-ului ilegal, dar nu au anuntat planuri care sa vizeze plata unor compensatii catre consumatori, sustinand ca acestia nu au suferit niciun fel de pierderi.

Volkswagen face obiectul unor investigatii in mai multe tari, dupa ce a recunoscut ca, in perioada 2005 — 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii