A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714745451.2.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Deficit de 30 de milioane de oua pe piata romaneasca, in ianuarie si februarie
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
04-03-2012, ora 15:44

Deficit de 30 de milioane de oua pe piata romaneasca, in ianuarie si februarie

Articol de Madalina Irimia

Reducerea importurilor este principala cauza pentru care piata romaneasca a inregistrat un deficit de 30 de milioane de oua, in lunile ianuarie si februarie 2012, comparativ cu perioada similara a anului trecut, arata Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).

Acest deficit reprezinta circa 12% din necesarul de oua al pietei, dar va fi acoperit in perioda martie-aprilie 2012, precizeaza UCPR. Din cauza deficitului, preturile de vanzare la poarta fermelor au crescut la 0,5 lei - 0,54 lei/ou, incepand cu 27 februarie, fata de un nivel mediu de 0,39 lei/ou inregistrat pe parcursul lunii februarie.

'Preturile de vanzare la poarta fermei au crescut in ultima perioada datorita deficitului de oua din piata, iar cresterea s-a agravat din cauza viscolului care a impiedicat aprovizionarea magazinelor, ceea ce a dus la epuizarea stocurilor. Cresterea preturilor a fost accelerata si de viscol, care a impiedicat aprovizionarea magazinelor si a dus la epuizarea stocurilor. Refacerea stocurilor in magazine a crescut cererea pe o perioada scurta. In mod normal, in partea a doua a lunii martie, preturile ar trebui sa coboare la nivelul mediu din februarie', mentioneaza UCPR.

De asemenea, reducerea importurilor de oua din ultima perioada a fost determinata de obligativitatea schimbarii custilor la nivel european, care a dus la inchiderea unor ferme in tarile care nu au reusit modernizarea lor.

Conform UCPR, costurile de productie in Romania au crescut de la 1 ianuarie 2012 cu 20% datorita investitiilor in custi (un eurocent /ou) si cresterii costurilor de operare pe unitatea de suprafata, rezultand un cost pe ou de 0,37- 0,38 lei. De asemenea, pretul furajelor a crescut de la un leu/kg in anul 2011, la 1,2 lei/kg in 2012.

Productia interna de oua a fost de 220 de milioane de bucati in ianuarie si in februarie, fata de 225 milioane in perioada similara din 2011, in timp ce importurile s-au cifrat la 8 milioane de oua, in cele doua luni mentionate din acest an, comparativ cu 43 de milioane de oua importate in ianuarie si februarie 2011.

Consumul total de oua in primele doua luni din 2012 a fost de 228 de milioane, iar in perioada similara din 2011 de 258 de milioane de oua. Pentru lunile martie si aprilie, UCPR estimeaza o productie interna de oua, numai din sectorul industrial, de 256 de milioane de oua.

Ministerul Agriculturii a anuntat joi, intr-un comunicat, ca majorarea preturilor de piata la oua nu este rezultatul lipsei productiei de oua, ca urmare a schimbarii sistemului de crestere, si nici a cresterii preturilor de producator.

Potrivit sursei citate, productia nationala de oua de consum asigura peste 95% din cerintele pietei interne, iar pretul de producator, fara TVA, inregistrat in perioada 20 - 26 februarie este de circa 0,35 bani/bucata la categoria M si L.

In perioada de iarna, Romania importa din alte state membre ale Uniunii Europene, un procent de oua de consum pentru acoperirea necesarului de pe piata interna de aproximativ 15-20 % .

In Romania exista, in prezent, circa 150-200 de producatori de oua, dintre care 35 mari, ce realizeaza 85% din productie. Productia anuala de oua se ridica la aproximativ 1,36 de miliarde bucati.

UCPR estimeaza valoarea pietei avicole din Romania la peste un miliard de euro.

Sursa: capital.ro

Foto: gazetanord-vest.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii