A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714854927.4604.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

De la sublim la ridicol e un singur pas: Laureati Oscar care au castigat si Zmeura de Aur
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
22-02-2015, ora 10:11

De la sublim la ridicol e un singur pas: Laureati Oscar care au castigat si Zmeura de Aur

Articol de Cristian Amariei
De 30 de ani premiile Zmeura de Aur "recompenseaza" cele mai penibile, mai slabe si mai ridicole performante actoricesti, fiind decernate cu o seara inainte de cele mai ravnite premii pentru excelenta in cinematografie, premiile Oscar. Asa cum spunea Napoleon, "de la sublim la ridicol nu-i decat un pas", iar aceasta maxima este pe deplin confirmata si de carierele unor staruri de prima magnitudine de la Hollywood, care au castigat atat Oscarul pentru excelenta cat si Zmeura pentru roluri mai putin inspirate.

Anul acesta, pe lista laureatilor Oscar care au castigat si Zmeura de Aur s-ar putea adauga nume precum Nicolas Cage, Charlize Theron sau Susan Sarandon. Dar iata in continuare cateva nume celebre de la Hollywood ale caror cariere actoricesti au descris traiectorii sinusoidale intre Oscar si Zmeura de Aur.

Laurence Olivier

O mare legenda a cinematografiei mondiale, Laurence Olivier a castigat trei premii Oscar (dintre care doua onorifice) si doua Zmeure de Aur. El este, de altfel, primul actor laureat al unui premiu Oscar ('Hamlet' 1948) care a primit si Zmeura cu rolul din "The Jazz Singer", in 1981, la prima editie a premiilor Zmeura de Aur, urmata de inca o Zmeura doi ani mai tarziu pentru rolul din "Inchon".

Ben Affleck

Ben Affleck a castigat suficiente Zmeure pentru a face gem: cel mai prost actor pentru rolurile din 'Daredevil', 'Gigli' si 'Paycheck', precum si Zmeura pentru cel mai prost cuplu dintr-un film cu rolul din 'Gigli', alaturi de Jennifer Lopez. Interesant este si faptul ca el a adunat toata aceasta "zmeura" intr-un singur an, in 2004. Desigur insa ca Affleck si-a putut gasi consolarea in cele doua premii Oscar castigate in cariera — cel pentru cel mai bun scenariu original cu 'Good Will Hunting' (1998) si cel pentru cel mai bun film cu "Argo" (2013).

Roberto Benigni

Un actor genial, care aminteste de Chaplin pentru unii, a purtat filmul "La vita e bella" (1997) pe culmile succesului la gala Oscar din 1999 cand a castigat premiul pentru cel mai bun actor in rol principal dar si premiul pentru cel mai bun film strain in calitate de regizor al acestei productii. Acelasi geniu actoricesc i-a adus insa si o Zmeura de Aur pentru cel mai prost actor in 'Pinocchio' (2002).

Halle Berry

Este cunoscut faptul ca Hollywood-ul poate fi nedrept cu actritele, situatie exemplificata de greutatea cu care multe actrite talentate isi gasesc roluri bune dupa ce au castigat cate un Oscar. Din acest punct de vedere, Halle Berry este una dintre cele mai neindreptatite actrite. Dupa ce a castigat premiul Oscar in rolul unei mame vaduve in filmul 'Monster's Ball' (2001), Halle Berry a reusit sa fie sexi si atat in rolul principal din "Catwoman", in 2004. Acest rol i-a adus o binemeritata Zmeura de Aur la categoria rezervata celor mai slabe actrite.

Marlon Brando

O legenda a marelui ecran, un personaj carismatic ce intruchipeaza, alaturi de James Dean, Elvis Presley si Marilyn Monroe, generatia rebela de la Hollywood din anii '50, Marlon Brando a fost mai mult preocupat sa nu faca niciun compromis ca actor decat sa castige premii. Primul lui Oscar, pentru filmul 'On the Waterfront' (1954), a fost urmat de cel pentru rolul din 'The Godfather' (1972), pe care insa l-a refuzat trimitandu-o pe actrita activista pentru drepturile amerindienilor Sacheen Littlefeather (Maria Cruz) sa-l accepte in locul sau. Spre sfarsitul carierei sale insa, lui Marlon Brando parea ca nu-i mai pasa de actorie, de mesajul pe care-l transmite publicului si a primit si o Zmeura de Aur pentru rolul din 'The Island of Dr. Moreau' (1996).

Sandra Bullock

Sandra Bullock a avut un excelent an 2009, jucand in doua dintre cele mai mari succese de box-office din cariera sa: 'The Proposal' si 'The Blind Side'. Ea a primit si prima nominalizare la Oscar din cariera pentru rolul din "The Blind Side", nominalizare care s-a materializat intr-un Oscar pentru cea mai buna actrita in rol principal. Puterea emanata de Sandra Bullock in aceste roluri i-a facut pe multi sa treaca cu vederea un fiasco de comedie romantica realizata in acelasi an, "All About Steve". Nu insa si pe organizatorii premiilor Zmeura de Aur. Sandra a castigat doua Zmeure de Aur cu acest film, pentru cea mai proasta actrita si pentru cel mai prost cuplu, alaturi de Bradley Cooper, unul dintre favoritii la Oscar din acest an. Pana la urma insa tot Sandra a avut ultimul cuvant si, cu demnitate, s-a prezentat in persoana pentru a-si primi Zmeura.

Sofia Coppola

Cazul Sofiei Coppola este considerat unul dintre cele mai flagrante cazuri de nepotism din istoria cinematografiei. Regizorul Francis Ford Coppola si-a distribuit fiica intr-un rol secundar in 'The Godfather: Part III' (1990), filmul cel mai slab al seriei "Nasul". Pentru acest rol ea a primit in 1991 doua Zmeure de Aur, una pentru cea mai proasta actrita in rol secundar si una pentru cea mai slaba actrita la debut. Doisprezece ani mai tarziu Sofia a fost nominalizata la Oscar pentru regie si scenariu cu productia 'Lost in Translation', reusind sa castige la categoria scenariu original.

Kevin Costner

Despre Kevin Costner este greu sa spui daca este un actor bun sau prost. Laureat a doua premii Oscar, Costner are si o impresionanta colectie de Zmeure de Aur, "distinctie" pe care a primit-o de sase ori. Momentul de glorie al lui Costner este legat de filmul 'Dances with Wolves' cu care a primit Oscarul pentru regie si pe cel pentru cel mai bun film, plus nominalizarea la categoria cel mai bun actor. Un an mai tarziu castiga si prima Zmeura de Aur, pentru cel mai prost actor, cu rolul din for 'Robin Hood: Prince of Thieves'. A urmat o Zmeura de Aur pentru cel mai slab sequel in 1995 pentru "Wyatt Earp", o Zmeura pentru cel mai prost actor in 1996 cu "Waterworld" si inca in 1997 cu filmul 'The Postman' pentru cel mai prost film, regie si interpretare.

Faye Dunaway

La doar cativa ani dupa ce a castigat un Oscar pentru cea mai buna actrita in rol principal cu filmul "Network" (1977), Faye Dunaway a primit si doua Zmeure. Prima dintre ele a venit in 1982 pentru rolul principal feminin din filmul 'Mommie Dearest', zmeura pe care a impartit-o cu Bo Derek ("Tarzan, the Ape Man"). A doua Zmeura insa a putut sa o pastreze pe toata pentru ea: cea mai slaba actrita in rol secundar cu filmul "The Temp" (1993).

Al Pacino

Unul dintre cei mai iubiti si respectati actori de la Hollywood, Al Pacino a fost nominalizat de opt ori la Oscar si a castigat doar o data, in 1993, pentru rolul din "Scent of a Woman" (Parfum de femeie). in ceea ce priveste Zmeura de Aur, "performantele" sale sunt oarecum mai bune: doua premii castigate din sase nominalizari. Cariera lui Al Pacino a fost "decorata" cu Zmeura de Aur pentru cel mai prost cuplu de actori si pentru cel mai prost actor in rol secundar in 2012, cu filmul lui Adam Sandler (un abonat al Zmeurei de Aur) "Jack and Jill". Chiar si asa, au existat unii critici care i-au luat partea lui Al Pacino, considerand rolul din acest film un fel de pamflet autoironic al starului si nicidecum actorie de slaba calitate.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii