A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713928798.8791.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

De Ziua Mondiala a Epilepsiei purtam culoarea mov, ca semn al solidaritatii fata de cei 500.000 de romani afectati de aceasta boala
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
26-03-2012, ora 14:38

De Ziua Mondiala a Epilepsiei purtam culoarea mov, ca semn al solidaritatii fata de cei 500.000 de romani afectati de aceasta boala

Articol de Alexandra Stefanescu

Cu ocazia Zilei Mondiale a Epilepsiei (Purple Day), marcata pe 26 martie in peste 50 de tari din lume si inclusiv in Romania, Asociatia Pacientilor cu Epilepsie din Romania (ASPERO), cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) Romania, deruleaza o campanie de informare cu scopul de a sublinia necesitatea constientizarii impactului acestei afectiuni asupra pacientilor si familiilor acestora.

Cu ocazia Purple Day, ASPERO si GSK Romania incurajeaza oamenii sa poarte culoarea mov, desemnata la nivel international simbolul acestei zile, in spirit de solidaritate cu cei care sufera de epilepsie in toata lumea. Din 2008, de cand a fost fondata Ziua Mondiala a Epilepsiei la nivel international, este pentru prima data cand se aceasta este marcata si in Romania.

Conform datelor ASPERO, 500.000 de romani sufera de epilepsie. La nivel mondial, 1 din 100 de oameni sufera din cauza acestei afectiuni . Mai mult, aceasta tulburare raspunde la tratament medicamentos in doar 70% din cazuri, astfel ca 3 din 10 pacienti nu isi pot controla afectiunea, intrucat unele forme ale bolii sunt rezistente si necesita altfel de interventii sau tratamente adecvate.

Cea mai serioasa problema cu care se confrunta cei care sufera de epilepsie si familiile lor este stigmatizarea. Cei din jur ii marginalizeaza pentru ca nu inteleg natura afectiunii lor sau sunt speriati, precum si din cauza diverselor si multiplelor mituri create in jurul acestei boli. Deseori, epilepticii sunt pusi in situatia in care trebuie sa ascunda existenta acestei afectiuni pentru a putea trai o viata cat mai normala in societate, pentru a putea sa obtina chiar un loc de munca. In plus, din cauza crizelor imprevizibile si a nevoii constante de insotitor, multi pacienti epileptici ajung sa se simta o povara pentru cei din jur si dezvolta depresii”, spune Ileana Stefan, Director Executiv al Asociatiei Pacientilor cu Epilepsie din Romania (ASPERO), care lupta in Romania pentru apararea drepturilor pacientilor cu epilepsie.

Ca parte a campaniei de informare derulata la nivel mondial cu ocazia Purple Day , in Romania, reprezentantii ASPERO vor imparti, pe 26 martie, mii de materiale informative despre epilepsie in Capitala. Mai multe informatii despre boala, cauze, simptome, precum si despre cum se poate acorda primul ajutor in cazul unei crize convulsive/epileptice sunt disponibile pe site-ul asociatiei, www.aspe.ro.

Pacientii care sufera de epilepsie se confrunta deseori cu probleme sociale si psihologice pentru ca sunt marginalizati sau discriminati si astfel ajung sa se izoleze. Toate acestea se intampla din cauza crizelor epileptice pe care nu le pot controla si care pot izbucni oricand”, a declarat dr. Ioana Mandruta, medic primar neurolog. "Pacientul cu epilepsie are un risc crescut de deces prematur. Acest fapt se datoreaza situatiilor impredictibile legate de crizele cu alterare de constienta si caderi si, de asemenea, acesti bolnavi au un risc crescut de moarte subita prin afectarea functiilor cardiace sau respiratorii. De aceea, este foarte important pentru noi toti sa stim sa le acordam primul ajutor si este critic sa ne informam in privinta acestei boli”, adauga dr. Ioana Mandruta.

Principalele probleme evidentiate de medicii specialisti din Romania sunt legate de anumite deficiente din domeniul acestei patologii. Acestea se refera la:

- Numarul redus de centre specializate in explorarea si tratarea epilepsiei

- Accesul limitat al pacientilor la investigatii specifice (din cauza lipsei de echipament sau a pretului ridicat al analizelor)

- Lipsa de cooperare a pacientilor, cauzata de nivelul redus de educatie

- Refuzul de a accepta diagnosticul si tratamentul

Exista anumite forme specifice de epilepsie care nu raspund la tratamentul obisnuit, astfel incat cercetarea si dezvoltarea de tratamente inovatoare este esentiala pentru noi. Intelegem provocarile acestei patologii si de aceea ne orientam eforturile si investitiile in mod constant pentru a raspunde acestei nevoi si pentru a putea oferi pacientilor speranta unei vieti normale, a unei boli ce poate fi controlata”, a declarat Dana Constantinescu, directorul medical al GSK Romania.

Medicii propun ca solutii pentru ameliorarea acestor deficiente: cresterea accesului la investigatii specifice pentru diagnosticarea epilepsiei, fondarea mai multor centre specializate in managementul afectiunii, formarea unor echipe interdisciplinare (neurolog, pacient, psiholog si familie), o mai buna informare a medicului de familie in ceea ce priveste simptomatologia bolii si o mai buna educare a pacientilor cu privire la boala lor si importanta terapiilor.

Epilepsia afecteaza 3,4 milioane de europeni si peste 50 de milioane de oameni la nivel mondial si este a 2-a cea mai frecventa tulburare neurologica . Aproximativ 90% dintre persoanele care sufera de epilepsie traiesc in tari aflate in curs de dezvoltare, unde incidenta afectiunii este aproape de 2 ori mai mare in comparatie cu tarile dezvoltate (unde sunt inregistrate 40-70 de noi cazuri de epilepsie pe an, raportat la 100.000 de persoane). Totodata, in tarile in curs de dezvoltare, 75% din pacientii epileptici nu beneficiaza de tratamentul necesar . Potrivit estimarilor, intre 4 si 10 pacienti la fiecare 1.000 de persoane sufera de epilepsie activa, care se manifesta prin crize fara o cauza identificabila. La nivel mondial, 10% dintre oameni au o criza convulsiva de-a lungul vietii si suspecteaza ca ar putea fi afectati de epilepsie, desi tulburarea presupune in fapt recurenta crizelor convulsive.

Foto: paginamedicala.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii