A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713961186.4056.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

DNA: Vasile Blaga si Gheorghe Stefan au folosit firme fantoma pentru a obtine bani pentru partid
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
30-11-2016, ora 10:48

DNA: Vasile Blaga si Gheorghe Stefan au folosit firme fantoma pentru a obtine bani pentru partid

Articol de Madalina Irimia
O serie de firme care aveau comportament de tip fantoma erau folosite de Gheorghe Stefan si Vasile Blaga pentru a scoate bani din companii nationale pentru partid, reiese din rechizitoriul prin care Blaga a fost trimis in judecata de DNA Ploiesti, pentru trafic de influenta.

Potrivit documentului, la nivelul anului 2009, in cadrul formatiunii politice aflate la guvernare a existat o intelegere vadita intre secretarul general Vasile Blaga si vicepresedintele Gheorghe Stefan, in sensul obtinerii de bani pentru partid, scrie Agerpres.

"Potrivit intelegerii, acest lucru urma sa fie realizat prin numirea, cu ajutorul ministrilor desemnati politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor nationale si institutiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul carora sa se procedeze la atribuirea unor contracte de achizitie publica catre firme dispuse sa "cotizeze' pentru formatiunea politica din care cei doi faceau parte. In acest sens, Stefan Gheorghe (...) a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort sa numeasca la conducerea unei companii nationale din domeniul energiei o anumita persoana. Respectiva persoana (...) a fost dispusa sa contribuie — indirect — la finantarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferentiala a unor contracte de achizitie publica catre diverse societati indicate. (...) Concret, prin incheierea de contracte de catre respectiva companie nationala — prin licitatii trucate — cu firma lui Berdila Horatiu Bruno, acesta din urma a transferat din contractele respective o anumita suma de bani la partid, reprezentand un procent prestabilit din valoarea contractelor", arata DNA.

Procurorii spun ca, in perioada 2011 — 2012, Gheorghe Stefan a pretins, pentru sine si pentru respectiva formatiune politica, de la Horatiu Berdila, un procent cuprins intre 10% si 25% din valoarea fiecarui contract incheiat de aceasta in modul aratat, banii fiind transferati in conturile unor societati tip fantoma.

"Totodata, in perioada 2011 — 2012, (...), Stefan Gheorghe a pretins — pentru sine si pentru respectiva formatiune politica — de la reprezentantul S.C.(...) S.R.L. Bucuresti — Berdila Horatiu Bruno, un procent cuprins intre 10-25% din valoarea fiecarui contract incheiat de aceasta cu C.N. (...) S.A. Bucuresti si S.C. (...) S.A. Bucuresti, in urma derularii unor proceduri de achizitie publica organizate de aceste companii nationale pentru achizitia de servicii si produse IT, in schimbul caruia a promis si chiar si-a exercitat influenta cu acceptul secretarului general al partidului — Blaga Vasile — asupra conducerii institutiilor publice mentionate — in vederea atribuirii preferentiale a contractelor, primind efectiv suma totala de aproximativ 25.000.000 lei (circa 5.500.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Blaga Vasile, suma transferata de S.C.(...) S.R.L. Bucuresti in conturile unor societati cu comportament de tip "fantoma' (...) controlate de persoanele lor de incredere — in urma incheierii unor contracte de prestari servicii fictive cu acestea si ulterior retrasa in numerar. (...) Pentru obtinerea sumelor de bani din contractele atribuite preferential de cele doua companii nationale catre S.C. (...) S.R.L. Bucuresti, Stefan Gheorghe l-a pus in legatura pe omul sau de incredere — (...) cu (...), care trebuia sa se ocupe de gasirea firmelor subcontractante si de colectarea sumelor de bani ce urmau a fi retrase din conturile acestora", explica anchetatorii.

Potrivit DNA, Gheorghe Stefan i-a cerut lui Berdila ca, dupa castigarea licitatiei, sa subcontracteze o parte din lucrarile stipulate in contract catre anumite firme controlate de persoanele sale de incredere.

"Astfel, pe perioada derularii contractelor acordate in urma castigarii licitatiilor, respectiv in perioada 2011 — 2012, S.C. (...) S.R.L. a subcontractat catre societatile comerciale (...), o parte din serviciile dobandite prin licitatie, valoarea serviciilor fictiv prestate fiind de aproximativ 25 milioane lei. Conform sesizarii initiale, in realitate niciunul din serviciile subcontractate si facturate si pentru care beneficiarul a efectuat plata nu au fost prestate de subcontractorii mentionati, acestea fiind executate de S.C. (...) S.R.L. cu resursele proprii, sumele virate in conturile acestora fiind scoase in numerar si remise lui Stefan Gheorghe", mai spun procurorii.

Conform documentului, reprezentantii firmelor implicate in acest circuit sunt martori in dosar, iar pentru realizarea acestor operatiuni au incasat comisioane.

"(...) societatile pe care le reprezentau nu au prestat serviciile ce au facut obiectul contractelor cu S.C. (...) SRL, incheierea lor fiind o justificare a platilor efectuate de aceasta in conturile detinute, in principal, la (...) si au acceptat realizarea acestor operatiuni in schimbul unor comisioane cuprinse intre 200 lei si 1500 lei, pe care le primeau saptamanal sau la fiecare retragere in numerar. Persoana care s-a ocupat de colectarea sumelor retrase in numerar din conturile firmelor mentionate — (...), care a beneficiat si el de un comision de 2% din acestea, (...) — care a participat la unele din intalnirile dintre Stefan Gheorghe, inculpatul Berdila Horatiu Bruno si (...), a perceput personal ca in urma atribuirii contractelor catre S.C. (...) S.R.L., reprezentantul acesteia — inculpatul Berdila Horatiu Bruno, i-a oferit lui Stefan Gheorghe ,"cu titlu de mita' un procent cuprins intre 10 — 20% din valoarea contractelor si ca sumele de bani erau remise prin intermediul (...)", se mai precizeaza in rechizitoriu.

Procurorii DNA l-au trimis in judecata, sub control judiciar, pe senatorul Vasile Blaga pentru trafic de influenta.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de DNA, procurorii Serviciului Teritorial Ploiesti au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor intr-un dosar separat fata de fostul primar al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, de omul de afaceri Horatiu Bruno Berdila si fata de alte persoane.

Sursa: realitatea.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii