A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714183420.7089.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

DNA: Liberarea conditionata poate fi dispusa daca persoana condamnata a achitat prejudiciul
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
13-02-2016, ora 11:39

DNA: Liberarea conditionata poate fi dispusa daca persoana condamnata a achitat prejudiciul

Articol de Cristian Amariei
Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a sesizat conducerea Parchetului General cu analizarea oportunitatii promovarii unui Recurs in Interesul Legii (RIL) in materia dispozitiilor liberarii conditionate, considerand ca acestea trebuie sa fie aplicabile daca persoana condamnata a achitat prejudiciul.

Potrivit DNA, examinarea jurisprudentei nationale existente a evidentiat orientari ce releva caracterul neunitar al acesteia.

"Unele instante, analizand legea aplicabila si avand in vedere succesiunea mai multor legi penale (...) ce instituie obligatia de aplicare a legii penale mai favorabile, precum si decizia Curtii Constitutionale nr. 265/2014 si avand in vedere ca institutia liberarii conditionate constituie o modalitate de executare a unei parti din pedeapsa inchisorii, au considerat ca analiza cererii de liberare conditionata trebuie sa aiba in vedere legea penala mai favorabila, indiferent ca legea penala mai favorabila a fost avuta in vedere si la condamnare si indiferent de legea avuta in vedere la momentul inceperii executarii pedepsei. Alte instante (...) au considerat ca pedeapsa pronuntata si aplicata trebuie sa aiba in vedere dispozitiile codului penal sub imperiul carora s-a aplicat pedeapsa", se arata in comunicarea transmisa de DNA, potrivit Agerpres.

Conform aceleiasi surse, argumentele existente in cuprinsul unor hotarari judecatoresti pleaca de la premisa ca obiectivul principal al procedurii in care se realizeaza analiza cererii de liberare conditionata este ca un condamnat sa beneficieze la liberarea conditionata de cele mai favorabile conditii, indiferent de legea avuta in vedere la momentul inceperii executarii pedepsei, formularii cererii de liberare conditionata sau al condamnarii definitive.

"Exprimandu-ne opinia, consideram ca legea penala avuta in vedere la momentul cererii de liberare conditionata iar trebui sa se refere la dispozitiile in vigoare in raport cu data formularii cererii. In succesiunea legilor penale constatam ca de la data savarsirii infractiunii, cand ia nastere raportul juridic penal de conflict si pana la incetarea sau stingerea acestui raport, prin executarea sau considerarea ca executata a pedepsei aplicate, pot interveni una sau mai multe legi penale, iar legea aplicabila este legea penala mai favorabila", se precizeaza in document.

In opinia DNA, liberarea conditionata nu reprezinta un drept al condamnatilor, ci "doar o vocatie pe care o au, prin vointa legiuitorului, toti condamnatii dupa ce au executat fractiunile de pedeapsa stabilite de lege si indeplinesc conditiile exprese", iar dispozitiile din codul penal in vigoare prevad in mod expres ca liberarea conditionata poate fi dispusa daca cel condamnat a executat fractia si daca a indeplinit integral obligatiile civile.

"Considerate a fi mai severe aceste conditii, nu sunt aplicate de catre unele instante, nici in situatia in care condamnarea definitiva s-a dispus prin aplicarea dispozitiilor din noul cod penal, care la momentul condamnarii reprezentau legea penala mai favorabila. Asa fiind, in astfel de situatii, dispozitiile Curtii Constitutionale privind aplicarea globala a legii penale mai favorabile nu se mai regasesc. Practic, o astfel de interpretare determina impartirea aplicarii dispozitiilor legale in mai multe categorii", se mai arata in raspunsul DNA.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii