A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713523573.7984.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Curtea Constitutionala a respins o noua serie de contestatii ale bancilor, cu privire la legea Darii in Plata
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
28-10-2016, ora 13:11

Curtea Constitutionala a respins o noua serie de contestatii ale bancilor, cu privire la legea Darii in Plata

Articol de Madalina Irimia
Curtea Constitutionala a mai respins joi o serie de contestatii ale bancilor la legea Darii in Plata. Articolele care privesc stingerea totala a datoriilor, daca este dat imobilul la schimb, raman in picioare.

Judecatorii au decis sa amane discutiile pentru celelalte puncte pentru 17 noiembrie. Motivarea magistratilor ar trebui sa apara luna viitoare.

Dupa 3 ore de sedinta si alte 3 pentru deliberari, judecatorii Curtii au decis ca articolele discutate astazi sunt constitutionale.

Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale: "La cateva dosare am dat ca urmare a acestei decizii aceeasi solutie, ca se respinge ca devenita inadmisibila. Pastrand aceeasi decizie,, nu mai judecam cauza din nou, o respingem ca devenita inadmisibila aplicandu-se toate beneficiile care deriva din decizia noastra."

Concret, in sedinta de joi, bancile au reclamat articolele 3, 8 si 10 ale legii 77 din 2016, adica darea in plata. Bancherii sustineau ca stingerea totala a unei datorii nu se poate face doar prin predarea bunului ipotecat. Judecatorii au decis ca se poate. Curtea a avut in total 700 de sesizari pe aceasta lege, aproape toate trimise de banci. O alta serie de plangeri va fi analizata pe 17 noiembrie. Dar judecatorii lasa de inteles ca cea mai importanta sedinta a fost cea data marti.

Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale: "Motivarea Curtii va veni pentru ca
la prima decizie trebuie sa dam motivarea. Celelalte se vor adecva primei decizii ale noastre."

Prima decizie a declarat constitutional articolul privind retroactivitatea, cu o conditie: sa se aplice principiul impreviziunii. Adica judecatorul sa constate ca a avut loc un dezechilibru de genul fluctuatiei valutare accentuate, intre momentul semnarii creditului si momentul darii in plata. Neconstitutionala a fost declarata o sintagmna care nu influenteaza in niciun fel eventualele dari in plata. Legea a intrat în vigoare pe 13 mai anul acesta, iar pana acum peste 4.000 de oameni au apelat la ea.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii