ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
21-07-2016, ora 15:12

Cum vrea Guvernul sa ii convinga pe medici sa nu plece din tara

Articol de Cristian Amariei
Posibilitatile de atragere, retentie si motivare a resursei umane din sistemul de sanatate, asigurarea transparentei, continuitatii si sustenabilitatii masurilor pe termen lung in sector, precum si necesitatea educatiei pentru sanatate, atat in scoli, cat si la nivelul intregii societati, au reprezentat o parte dintre temele abordate miercuri la cea de-a patra sesiune de consultare pe marginea proiectului 'Romania Competitiva'.

Potrivit unui comunicat al Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA), la Casa Academiei Romane s-a desfasurat cea de-a patra sesiune de consultare, cu tema Sanatate, din seria celor 16 dezbateri programate sa aiba loc pe marginea proiectului 'Romania Competitiva'.

Dezbaterea de miercuri s-a concentrat in jurul principalelor obiective si masuri propuse in documentul de lucru - reducerea ratei mortalitatii infantile la 6,5 la mie pana in 2020, scaderea deceselor cauzate de boli ale aparatului circular de la 55% din totalul deceselor pana in 2020 si mentinerea numarului anilor potentiali de viata pierduti din cauza deceselor premature cauzate de boli cerebro-vasculare.

Pe langa obiectivele propuse spre dezbatere, participantii la masa discutiilor au pus accent si pe posibilitatile de atragere, retentie si motivare a resursei umane din sistemul de sanatate, asigurarea transparentei, continuitatii si sustenabilitatii masurilor pe termen lung in sistemul de sanatate, precum si necesitatea educatiei pentru sanatate, atat in scoli, cat si la nivelul intregii societati.

De asemenea, discutiile au vizat si asigurarea unui echilibru, in functie de buget, pentru toate palierele din sistemul de sanatate (preventie - curativ - reabilitare) pentru ca populatia sa poata beneficia in orice moment de servicii de calitate, precum si importanta masurarii eficientei in cheltuirea bugetelor alocate domeniului sanatatii.

Bugetul total al masurilor si submasurilor propuse de initiatorii Romaniei Competitive pentru domeniul Sanatate se ridica la 3,7 miliarde de lei pentru intreaga perioada de implementare 2016 - 2020.

"In urma consultarii, participantii au la dispozitie patru zile sa trimita Ministerului Economiei observatiile lor punctuale sau idei de masuri suplimentare. Observatiile trebuie sa tina cont de trei aspecte - impactul asupra cresterii PIB-ului potential, prin intermediul capitalului, fortei de munca sau al productivitatii si bugetarea corespunzatoare si neutralitatea din punct de vedere

Sursa:
     
Tag-uri: medici, guvern, buget
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii