ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
28-07-2014, ora 11:35

Cum va evolua economia Romaniei pana in septembrie

Articol de Madalina Irimia

Managerii companiilor estimeaza creşteri in sectorul de comerţ cu amanuntul şi o creştere moderata in industria prelucratoare, constructii si servicii, in perioada iulie - septembrie 2014, in raport cu cele trei luni anterioare, conform datelor Institutului Naţional de Statistica (INS).

In cadrul anchetei de conjunctura din luna iulie 2014, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +7%).

In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinţa de crestere mai mare decat pe total industrie prelucratoare si anume: fabricarea bauturilor (sold conjunctural +36%), fabricarea produselor din tutun (sold conjunctural +25%) si pentru activitatea din industria metalurgica (sold conjunctural +24%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +3%). O relativa stabilitate se preconizeaza şi in privinta numarului de salariati, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucratoare.

Potrivit estimarilor din luna iulie 2014, in activitatea de construcţii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +10%). Managerii estimeaza o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +1%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +5%).

In ceea ce priveşte preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere moderata a acestora (sold conjunctural +6%). In sectorul comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni o tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +27%) si a volumului comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale (sold conjunctural +26%).

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +6%). De asemenea, managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri moderate pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +9%).

Conform estimarilor din luna iulie 2014, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +8%), potrivit INS. In sectorul de servicii, se estimeaza o scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural - 6%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +1%).

INS precizeaza ca soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

Sursa: capital.ro

Foto: bussines24.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii