A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715150046.5003.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cum iti dai seama ca produsele ecologice sunt contrafacute. Un specialist te invata ce sa cauti pe eticheta
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
24-10-2016, ora 11:14

Cum iti dai seama ca produsele ecologice sunt contrafacute. Un specialist te invata ce sa cauti pe eticheta

Articol de Cristian Amariei
Bioagricultorii au dezvaluit, sambata, la Cluj Napoca, ca un produs ecologic poate fi identificat prin trei elemente de pe eticheta, recomandand cumparatorilor sa le verifice de fiecare data pentru a nu achizitiona produse falsificate care ii pot pune in pericol, transmite corespondentul Mediafax.

"Pe orice eticheta de produs ecologic se gasesc, obligatoriu, trei elemente de identificare care certifica daca este bio. Astfel, avem sigla <> (agricultura ecologica), iar sub ea se afla un numar, care este cel al producatorului si se gaseste inregistrat in baza de date a Ministerului Agriculturii. Apoi avem pe un fond verde o frunza stilizata cu stelele UE, care indica faptul ca este produs bio recunoscut la nivel european, iar ultimul element este sigla unui organism de inspectie si certificare a produsului bio", a spus presedintele Asociatiei Bioagricultorilor din Romania ”Bioterra”, Nagy Miklos.

Acesta a recomandat clientilor sa cumpere marfa direct de la producator sau chiar de la poarta acestuia, daca are posibilitatea.

"Orice producator bio are un certificat atestat care se emite anual. De asemenea, la orice produs bio se iau probe, se fac analize, iar rezultatul acestora poate fi solicitat. Nu trebuie avut incredere in nimeni, numai pe vorbe, ca este producator ecologic", a mai spus presedintele „Bioterra”.

Fermierii care practica agricultura ecologica avertizeaza ca pe piata exista multe produse bio falsificate ale unor firme care vor sa profite de preturile mai mari practicate in acest domeniu.

"Medicii recunosc ca 60-70% dintre bolile prezente astazi provin dintr-o alimentatie proasta. Noi lucram sa punem pe masa oamenilor alimente sanatoase, oferim o alternativa pentru cei care vor sa traiasca sanatos. Cu ajutorul Ministerului Agriculturii avem o subventie mai mare, iar preturile produselor noastre sunt mai mari. si atunci vin niste hoti in cautarea profitului si incearca sa falsifice produsele bio, care incep sa aiba din ce in ce mai mare cautare pe piata. Noi sesizam organele abilitate, Protectia Consumatorului, ii actionam in instanta, pentru a elimina acesti falsi producatori", a mai spus Nagy Miklos.

Bioagricultorii au cerut Ministerului Agriculturii reducerea birocratiei, astfel incat sa nu fie obligati sa se reinscrie anual la directiile agricole, ci sa fie adoptat sistemul care functioneaza in celelalte tari ale UE, in care un fermier care practica agricultura ecologica se inscrie in sistem o singura data, la inceput.

"Astazi se inregistreaza niste obstacole in fata unui fermier in sistem ecologic. Primul obstacol este birocratia, in conditiile in care, anual, un astfel de fermier trebuie sa se reinscrie la Compartimentul de agricultura biologica de la directiile agricole judetene. Fermierii trebuie sa munceasca, ei nu au timp pentru atatea acte. Oricum se fac rapoarte ale unor organisme de inspectie, care certifica faptul ca un fermier practica agricultura bio, la fel la APIA se stie clar cine este in sistem, de ce mai este nevoie ca si acel fermier sa se reinscrie in fiecare an? Aceasta birocratie este o piedica, si cerem Ministerului Agriculturii simplificarea ei si adoptarea solutiei din UE. in alte tari ale UE un bioagricultor s-a inscris o singura data, la inceput, si se retrage cand nu mai vrea sa faca parte din sistem. Asa ar trebui sa fie si la noi, sa nu mai fim obligati sa ne reinscriem anual", a spus Nagy, la o conferinta de profil care a avut loc la Cluj Napoca.

La nivel national, peste 250.000 hectare de teren agricol din Romania fac parte din sistemul ecologic, ceea ce reprezinta circa 3% din total.

Asociatia Bioagricultorilor din Romania ”Bioterra”, cea mai mare la nivel national din acest domeniu si care numara cateva mii de membri, a organizat, sambata, la Cluj-Napoca, la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV), cea de-a XV-a Conferinta Nationala cu participare internationala, cu tematica ”Agricultura ecologica din Romania in contextul politicii agricole comune 2014-2020.

Sursa: gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
CharlesLof,  26.06.2017 18:28

wh0cd391442 erythromycin online amitriptyline generic vardenafil generic aciclovir

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii