A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714135441.4723.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cum au modificat cei 4 ani de criza comertul exterior al Romaniei. Tendinte si cauze
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

EDUCATIE
27-12-2012, ora 15:39

Cum au modificat cei 4 ani de criza comertul exterior al Romaniei. Tendinte si cauze

Articol de Cristian Amariei

Dupa patru ani de la debutul crizei economice ( consemnata in trimestrul IV 2008 pentru Romania), structura comertului exterior romanesc s-a modificat considerabil pe partea de importuri. Daca in primele trei trimestre din 2008 s-a pornit de la un echilibru de circa 70% pe zona UE si 30% pe zona non-UE, in aceeasi perioada din 2012, raportul a revenit la aceleasi valori in primul caz, dar s-a modificat cu patru procente pe partea de importuri in favoarea UE.

Cea mai mare pondere a exporturilor catre Uniunea Europeana a fost atinsa in 2009, cand a crescut semnificativ si a atins valoarea de 74,1%, pe fondul diminuarii cu circa o septime a livrarilor catre statele membre ale acesteia. Ulterior, revenirea la niveluri mai mari a exporturilor s-a facut in ritm mai redus pentru destinatiile UE, iar ponderea lor a coborat in punctul de plecare de 70,4%.

Evolutia schimburilor comerciale ale Romaniei in primele 9 luni ale anului, 2008 – 2012.

Desi in ultimii trei ani, exporturile catre statele UE au crescut cu circa 50% dar cele catre statele non-UE cu circa 100%, nu am facut altceva decat sa revenim la structura din 2008. Prin contrast, importurile s-au deplasat cu patru puncte procentuale dinspre partea non-UE spre cea aferenta UE si s-au diferentiat ca structura relativ la exporturi.

In timp ce exporturile din 2012 pe zona non-euro au sporit cu circa 30%, importurile din zona non-euro au ramas cu aproximativ 20% mai mici in raport cu cele din anul 2008, ceea ce a contribuit decisiv la echilibrarea balantei comerciale. Daca deficitul cu statele UE s-a injumatatit, de la circa 12 miliarde euro la 6 miliarde euro, cel pe relatia non-UE a scazut spectaculos, de aproape sase ori.

Integral pe cursdeguvernare.ro

Foto: zf.ro

     
Tag-uri: Romania, export, criza
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii