A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714157285.488.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Culmea taxarii in Romania: Fiscul calculeaza contributii la venituri fictive
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
13-01-2015, ora 10:41

Culmea taxarii in Romania: Fiscul calculeaza contributii la venituri fictive

Articol de Madalina Irimia
Chiar daca au castigat doar cativa lei, statul le pretinde celor care au exclusiv venituri din dobanzi, dividende sau chirii sa plateasca sute de lei CASS. Zeci de mii de decizii de impunere au fost raspandite de Fisc in ultimele saptamani. in unele cazuri, veniturile nici macar nu erau reale.

Persoanele care au venituri doar din dobanzi, dividende, chirii, jocuri de noroc, dar si din vanzarea rablelor la Remat sau a fierului vechi sunt obligate sa achite contributia de sanatate (CASS). Indiferent de cuantumul castigului, CASS se calculeaza la o baza lunara care nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe tara. De exemplu, pentru 2012, datoria este de 462 lei, pentru ca CASS de 5,5% se aplica la salariul minim de la acea data, de 700 lei lunar, adica 8.400 lei anual.

Conform legii, persoanele care au venituri din aceste surse trebuie sa le declare si sa plateasca pentru ele CASS (daca veniturile sunt mai mici decat salariul minim brut, CASS se calculeaza la nivelul acestuia). in cazul in care nu sunt depuse declaratii, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) estimeaza, din oficiu, veniturile si emite decizii de impunere. Reglementarile privind plata CASS si stabilirea din oficiu a obligatiilor sunt in vigoare de cativa ani. Preluarea administrarii contributiilor de catre ANAF, in 2012, a marit ritmul de depistare a celor care nu au depus declaratii. Analiza superficiala a provenientei banilor a dus la aparitia unor situatii absurde.

Practica bate teoria

Casnice care au vandut fier vechi de cateva zeci de lei pe luna sau care au primit alocatiile copiilor in conturi bancare au fost raportate la Fisc de catre platitorii de venituri: firme si banci. in lipsa unor declaratii fiscale, dar si a unei documentari temeinice, ANAF le-a inregistrat ca beneficiari de venituri si le-a calculat CASS la salariul minim. in aceeasi situatie sunt si foarte multi actionari la SIF-uri din programul de privatizare in masa. Desi le reveneau dividende de cativa lei pe care nici macar nu le-au incasat, intrucat platile nu s-au facut din cauza costurilor mai mari decat veniturile, micilor actionari li s-au imputat datorii de sute de lei. Explicatia este ca SIF-urile au depus declaratii la ANAF privind distribuirea dividendelor. Prin urmare, Fiscul a calculat din oficiu CASS si a emis decizii de impunere. Cei vizati au fost complet luati prin surprindere pentru ca nu aveau cunostinta de presupusele venituri.

Integral pe capital.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Ion Cocor,  14.01.2015 11:00

Surpriza totala pe piata ofertelor de lucru! Tot mai multi oameni lucreaza acum cu noi, convinsi de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: locmunca.office@gmail.com

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii