ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
18-04-2015, ora 12:02

Creaturi ciudate si beneficiile asupra sanatatii oferite de acestea

Articol de Cristian Amariei
Multi dintre noi nu stim cat de folositoare si benefice pentru sanatatea noastra sunt anumite creaturi considerate ciudate si infricosatoare. Plecand de la paianjeni, prezenti in topul 10 al celor mai raspandite fobii din intreaga lume, pana la inofensivele broaste, exista multe creaturi care ar putea sa aduca beneficii semnificative asupra sanatatii umane si merita sa aflam mai multe despre acestea.

Paianjenii – pentru ameliorarea durerii si repararea leziunilor nervilor

Desi toti paianjenii au capacitatea de a musca, doar putini au capacitatea de a periclita sanatatea oamenilor cu veninul lor toxic.

Cercetatorii de la Universitatea Queensland din Australia au identificat compusi in veninul de paianjen care ar putea ajuta la tratarea durerilor cronice la oameni.

Verificand veninul a 205 specii de paianjeni cercetatorii au descoperit ca in peste 40% din tipurile analizate, exista cel putin un compus ce are abilitatea de a diminua durerea cronica. Dintre toti compusii descoperiti, cel mai promitator s a dovedit a fi compusul numit “Hd1a”, descoperit la paianjenii Haploplema Doriae, ce apartine familiei tarantulelor.

Cercetatorul principal, profesorul Glenn King a dezvaluit ca aceasta descoperire poate duce la constituirea unui tratament mai eficient impotriva durerii cronice, prin dezvoltarea unor formule noi de analgezice care pot ajuta persoanele ce sufera de acest tip de dureri, ce nu pot fi tratate prin metodele deja existente.

De asemenea, un studiu efectuat in 2011 a descoperit ca matasea de paianjen, fibra proteica provenita de la paianjeni, poate fi folositoare pentru repararea leziunilor nervilor. Cercetatorii considera ca datorita rezistentei matasei de paianjen, aceasta va reprezenta un posibil candidat pentru operatiile de reconstructie a nervilor.

Albinele - in lupta contra rezistentei la antibiotice si tratamentul HIV

Responsabile pentru producerea unui aliment iubit la nivel mondial, mierea, albinele ofera si multe beneficii asupra sanatatii, conform cercetatorilor.

Un studiu publicat in “Antiviral Therapy” a aratat ca melitina, o toxina ce se gaseste in veninul albinelor, are potentialul de a distruge virusul HIV. Oamenii de stiinta au descoperit ca melitina poate patrunde prin membrana dubla ce inconjoara virusul HIV, iar introducerea unei cantitati mari de melitina, prin intermediul nanoparticulelor poate duce la distrugerea acestui virus.

In 2014, un alt studiu efectuat in Suedia a aratat ca albinele pot fi utile si pentru crearea unei noi clase de antibiotice. Astfel s-a descoperit ca in mierea proaspata din stomacul albinelor se gaseste o bacterie de acid lactic care are proprietati antimicrobiene si este eficienta impotriva unor agenti patogeni rezistenti la antibiotice, responsabili pentru infectii mortale, precum stafilococul auriu rezistent la meticilina.

Scorpionii – de ajutor in bolile inimii

Precum paianjenii, scorpionii sunt considerati de cei mai multi oameni ca fiind infricosatori, fapt ce este in mare parte datorat veninului prezent la toate speciile de scorpioni. Ceea ce nu se stie insa, este ca numai in cazul a 25 30 din acestea, veninul poate cauza probleme grave de sanatate.

Desi intepatura de scorpion poate reprezenta cauza unei tensiuni arteriale ridicate si a unei cresteri sau scaderi semnificative a ritmului cardiac, veninul scorpionului poate ajuta si in tratarea bolilor de inima.

Integral pe csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii