ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SANATATE
18-04-2012, ora 09:28

Condimente si ierburi care ne intaresc sistemul imunitar

Articol de Madalina Irimia

Exista multe lucruri pe care le putem face pentru a ne intari sistemul imunitar, iar printre ele se numara o dieta sanatoasa. Am discutat chiar intr-un alt articol despre alimente care ne ajuta sa avem un sistem imunitar mai puternic.

Dar nu doar alimentele au un rol important in cresterea imunitatii, condimentele pe care le utilizam pentru a da gust mancarii ne pot ajuta sa fim mai sanatosi.

Exista o serie de condimente si ierburi care ne pot intari imunitatea:

Ghimbirul este cu adevarat un condiment minune. Bogat in antioxidanti si in fitochimicale, cu proprietati antibacteriene si antiinflamatorii, ghimbirul ne ajuta sa ne reducem febra si durerile ce insotesc racelile. Data viitoare cand raciti adaugati la castronul cu supa fierbinte un varf de cutit de ghimbir.

Chimenul contine antioxidanti dar si mult fier si este recomandat ca tratament atunci cand suferim de tuse. Daca raceala din iarna v-a lasat cu o tuse urata, cateva lingurite de chimen in salata de primavara va vor ajuta sa va insanatositi.

Scortisoara contine antioxidanti dar si cantitati ridicate mangan care ne ajuta sa ne intarim sistemul osos dar si sa ne mentinem sanatoasa glanda tiroida si sistemul nervos. Astfel ca atunci cand faceti cate o salata de fructe nu va sfiiti sa ii adaugati cateva lingurite de praf de scortisoara.

Oreganoeste bogat in vitamina K si ne ajuta sa scurtam durata racelilor. Oregano ne imbunatateste si digestia, iar in plus previne cancerul de colon. Daca iubiti omleta, adaugati la final 1-2 lingurite de oregano si bucurati-va de o masa gustoasa si sanatoasa.

Rozmarinul nu este doar o planta aromata ci si una bogata in antioxidanti cu proprietati antibacteriene si antifungice. Mie imi place sa il adaug la friptura de pui dar cred ca ar merge bine si in supa sau salata.

Cuisoarele au proprietati antibacteriene si antifungice ce ii permit uleiului de cuisoare sa reduca candidoza. Mai mult, uleiul de cuisoare este un cunoscut antiseptic si analgezic. Daca nu stiti cum sa introduceti cuisoarele in dieta incercati sa le macinati si sa le adugati la ceai sau la salata de fructe.

Busuiocul contine un bioflavonoid capabil sa ne stimuleze sistemul imunitar sa lupte contra cancerului. El mai are si proprietati antiinflamatoare si antibacteriene, astfel incat orice sos pentru paste ar trebui sa fie insotit de o portie mare de busuioc proaspat.

Ardeiul iute, pe langa capacitatea sa de a ne intari sistemul imunitar, ne ajuta sa eliminam toxinele din organism si ne imbunatateste circulatia. El reprezinta si o sursa foarte buna de vitamina A si mangan. Puteti sa il mancati alaturi de un bol fierbinte de ciorba sau supa.

Cimbrul reprezinta un remediu natural contra tusei, de aceea ceaiul de cimbru sau siropul de cimbru este recomandat in cazul bronsitelor. Ceaiul de cimbru poate fi utilizat in clatirea gurii pentru a reduce acumularea placii. Daca ceaiul de cimbru nu va tenteaza atunci adaugati cimbrul in salata.

Usturoiul este un remediu cunoscut contra gripei si racelii. Asta se datoreaza nivelului sau ridicat de antioxidanti si a proprietatilor sale antibacteriene, antivirale si antimicotice. El este chiar capabil sa distruga bacteria H. pylori, cea care faciliteaza aparitia ulcerului si a cancerului de stomac.

Usturoiul nu doar stimuleaza intarirea imunitatii el reprezinta si un remediu natural in cazul bolilor cardiovasculare. Astfel incat data viitoare cand aveti pofta de un preparat meridional incercati o bruschetta cu mult usturoi.

Sursa: Hotcity.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii