A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714068819.4416.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Colesterolul marit a devenit un pericol pentru copiii din Romania. Greselile pe care le fac parintii
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
28-09-2016, ora 12:14

Colesterolul marit a devenit un pericol pentru copiii din Romania. Greselile pe care le fac parintii

Articol de Madalina Irimia
Nutritionistii le atrag atentia parintilor sa nu le mai dea copiilor suc de fructe, chiar daca este proaspat stors, si nici mancaruri facute cu mult ulei.

Sunt doua dintre principalele cauze ale cresterii colesterolului, care poate duce mai tarziu la aparitia bolilor cardio-vasculare. Medicii spun ca tot mai multi copii sunt depistati cu un colesterol foarte mare, iar programele nationale de sanatate nu includ suficiente analize care sa depisteze aceste valori.

500 de copii de 10 ani au fost testati la Timisoara pentru a li se verifica nivelul colesterolului. In mod normal aceasta trebuie sa fie sub 100, insa rezultatele au aratat ca la cel putin 20 dintre ei trecea de 130. Cauzele principale, spun medicii sunt lipsa miscarii si alimentatia proasta. In loc de tableta si telefon, ar trebui sa primeasca minge si skateboard, iar mancarea lor sa fie echilibrata, fara grasimi care se depun pe artere.
Parintii ar putea fi tentati sa nu ia in calcul problema colesterolului, mai ales ca la varste mici acesta nu are manifestari vizibile. La maturitate insa, apar probleme grave de sanatate.

Romania ocupa locul intai in Uniunea Europeana ca numar de decese provocate de bolile cardiovasculare, cu o medie de 108.9 decese la 100.000 de locuitori, fata de 43.8 in Europa. Medicii spun ca autoritatile ar trebui sa investeasca mai multi bani in preventia bolilor, nu cum se intampla acum in tratarea stadiilor finale ale acestora.
Medicii sunt de parere ca verificarea amanuntita a sanatatii copiilor ar putea preveni aparitia anumitor boli grave.

Rosalin Lepadatu: N''u exista programe de testari, sunt multe boli care au o componenta genetica si pe care, daca am face programe de screening adresate copiilor, am reusi sa controlam mai tarziu afectiuni care se cronicizeaza''
Pe de alta parte ministerul Sanatatii spune ca aceste programe exista si sunt platite de stat. Asadar cereti medicului de familie sa va prescrie verificarea colesterolului si in cazul copiilor si obisnuiti-i cu un stil de viata echilibrat, mult sport si alimentatie sanatoasa.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii