ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
08-01-2016, ora 12:01

Cockteil-ul extrem de PERICULOS la care se expun zilnic foarte multe persoane, inclusiv romani

Articol de Madalina Irimia
Consumul simultan de alcool si tutun reprezinta un ''cockteil'' extrem de periculos, care multiplica riscul de aparitie a cancerului bucal, laringian sau faringian.

Avertismentul este lansat de romanca Loredana Radoi, cercetator la Universitatea Paris Descartes.

Intr-un studiu publicat recent in revista BioMedcentral Cancer, impreuna cu un colectiv de specialisti de la Institutul de cercetari in domeniul cancerului ORL. aceasta a recomandat reducerea, daca nu se poate oprirea totala, a consumului concomitent de alcool si tutun.

Potrivit acesteia, cei care consuma cantitati mici de alcool sunt supusi unui risc destul de redus de a face cancer bucal, iar pentru cei care beau sporadic riscul este de numai 0,3%. In cazul tutunului, riscul este, insa, de 13%.

In situatia in care se combina alcoolul cu tutunul, riscul de imbolnavire este de circa 75% la barbati si 45% la femei. Potrivit acesteia, in cazul femeilor, trebuie analizati si alti factori, precum hormonii, infectiile cu papilonavirus sau alte elemente.

Combinatia dintre alcool si tutun sporeste considerabil riscurile de imbolnavire pentru ca ''alcoolul provoaca o vasodilatare la nivelul mucoaselor si are un efect itritant local care faciliteaza patrunderea substantelor toxice generate de fumat'', afirma Loredana Radoi.

Surpinzator a fost faptul ca, subiectii obezi au fost mai protejati, fapt ce s-ar putea datora ''unei diluari in grasime a substantelor cancerigene, care sunt liposolubile''.

In Franta, cancerul bucal provoaca 7% dintre decesele la barbati ce au drept cauza tumorile. La femei rata este de 12% dintre decese.

Peste 625.000 de romani beau zilnic alcool, cei mai multi dintre acestia avand intre 40 si 54 de ani, in timp ce unul din cinci romani fumeaza in fiecare zi, potrivit datelor transmise la jumatatea lunii trecute de catre Institutul National de Statistica.

Totodata, Romania se claseaza pe locul 5 in Europa privind rata de incidenta a cancerului oral, dupa Belgia. In tara noastra sunt depistate cu 12,88% mai multe cazuri decat in anii precedenti, iar mortalitatea este de 8,2% pe an.

Sursa: descopera.ro
     
Tag-uri: studiu, pericol, tutun, alcool
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
marian,  08.01.2016 14:33

Cea mai solicitata oferta de lucru online! Suntem in plina ascensiune si suntem cei mai cautati! Oferim celor interesati posibilitatea unei colaborari online, part-time, la domiciliu, cu castiguri asigurate prin contract de comision. Cerem: cunostinte minime de navigare pe internet, de lucru cu fisiere pdf si word, de folosire a emailului. Sunt necesare calculator si conexiune la internet. Asiguram instruire gratuita si pas cu pas. Numai persoanele foarte serioase sunt asteptate sa ceara detalii la adresa de email: mariannicolae96@yahoo.com

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii