ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
30-08-2016, ora 10:37

Ciolos anunta mai multe sectii de vot in strainatate. Cati romani s-au inscris sa voteze prin corespondenta la toamna

Articol de Cristian Amariei
Pentru ca foarte putini romani s-au inscris sa voteze prin corespondenta la alegerile din toamna, premierul a anuntat luni ca vor fi deschise mai multe sectii de votare in strainatate.

Dacian Ciolos sustine ca "nici unui roman nu i se va nega, dreptul la vot". Asta dupa ce la alegerile prezidentiale din 2014, zeci de mii de cetateni care traiesc in Franta, Anglia, sau Italia, au stat la cozi uriase ca sa voteze, iar multi dintre ei nu au reusit.
Din primavara, de cand s-a aprobat votul prin corespondenta, doar 5.600 de romani care lociesc sau muncesc in strainatate s-au inscris in Registrul Electoral ca sa voteze prin corespondenta.

Cei mai multi sunt din Spania, Italia si Germania. Numarul este mic pe langa cele peste 4 milioane de romani care traiesc in diaspora, potrivit statistilcilor internationale. Asa ca Guvernul a decis sa deschida mai multe sectii de vot.

Dacian Ciolos: "Pentru a ne asigura ca niciunui roman nu i se va nega dreptul de vot, vom adopta in aceasta saptamana o ordonanta de urgenta care va permite, intr-un anumit cadru bine definit si suplimentarea sectiilor de vot pentru romanii din diaspora, acolo unde dimensiunea comunitatilor face ca misiunile diplomatice sa nu fie suficiente ca sectii de vot."

In strainatate au fost 294 de sectii de vot la alegerile din 2014 , cand zeci de mii de romani au stat la coada ca sa poata vota, dar multi nu au reusit. Imagini de atunci au ajuns in presa mondiala.

Votul prin corespondenta a intrat in vigoare anul acesta, in aprilie. Procedura greoaie de inscriere in Registrul Electoral l-a facut insa nepopular printre cei din diaspora. Guvernul a anuntat ca o va simplifica si se va putea face si online, cel mai probabil de luna viitoare.

Noul act normativ, anuntat de Ciolos, prevede si ca in localitatile unde vor fi peste 100 de romani, va fi infiintata o sectie de votare.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii