ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
03-09-2015, ora 09:14

Ciocolata, o poveste despre sanatate

Articol de Cristian Amariei
Arborii de cacao, care ne furnizeaza cacaua si ciocolata, isi au originea in zone din America Centrala si de Sud.

Se considera ca poporul olmec a cultivat cacao in calitate de planta domestica pe coasta Golfului Mexic acum in jur de 3.500 de ani, iar lingvistii sugereaza ca denumirea de cacao deriva din cuvantul „kakawa”, provenit din limbajul mixe-zoquean vorbit la acea vreme.

Arborele de cacao a fost numit „Theobroma cacao” – care inseamna „hrana zeilor” – de catre naturalistul suedez Linnaeus in secolul al XVII-lea.

Gustul natural amar al boabelor de cacao se datoreaza prezentei teobrominei, un alcaloid cu o structura similara cafeinei si care detine proprietati comparabile – este atat un stimulent, cat si un diuretic.

Cum a devenit ciocolata mai putin sanatoasa

Pe masura ce ciocolata si-a croit un drum descendent prin paturile sociale, modificarile din procesele de fabricare si mecanizarea din ce in ce mai intensiva au insemnat ca ciocolata a devenit mai ieftina si mai convenabil de facut ca bautura; producatorii de ciocolata din mai multe tari au descoperit totodata modalitati de producere a „ciocolatei de mancat” – o mare noutate in prima jumatate a secolului al XIX-lea.

Boabele de cacao reprezinta una dintre cele mai bogate surse de procianidine, insa productia moderna de ciocolata a evouluat pana la un punct in care aceste substante chimice naturale, care confera o stare buna de sanatate, sunt in mare parte eliminate din produsul final.

Ciocolata, o poveste despre sanatate

Efectul antioxidant al flavonoizilor, ca si al flavanolilor care se gasesc in ciocolata, este bine documentat, insa efectul specific al anumitor flavanoli esentiali – procianidinele – asupra sanatatii vaselor de sange este un domeniu de studiu mai recent.

In 2003, profesorul Norman Hollenberg si colega sa, Naomi Fisher, au publicat un studiu care demonstra ca ciocolata bogata in flavanoli cauza vasodilatatia endotelio-dependenta (relaxarea benefica si largirea vaselor de sange) la voluntarii sanatosi.

In acest studiu, au fost consumati 920ml de cacao in fiecare zi timp de patru zile; aceasta a reprezentat o doza zilnica de aproximativ 760 mg de procianidine si a rezultat in efecte pronuntate asupra functiilor vasculare.

Intr-un studiu ulterior, Fisher si Hollenberg au raportat ca raspunsul vascular era mai pronuntat la persoanele de peste 50 de ani decat la cele mai tinere. Este, in general, acceptat faptul ca efectele vasodilatatoare ale endoteliului se reduc odata cu varsta, iar acest studiu sugereaza ca un consum ridicat de procianidine ar putea imbunatati functiile vasculare la persoanele de peste 50 de ani.

Alte studii au demonstrat beneficiile consumului de ciocolata in cazul pacientilor care sufera de dereglari ale tensiunii arteriale, probleme ale colesterolului LDL sau sensibilitatea la insulina.

In 2006, studiul Zutphen Elderly Study, desfasurat in Olanda, a sugerat, de asemenea, ca un consum de ciocolata poate fi benefic la varstele mai inaintate. Acest stiudiu, care a tinut sub observatie 470 de barbati pe o durata de 15 ani, a descoperit ca cei care consumat in medie 4,2g de cacao pe zi inregistrau cu 45-50% mai putine decese decat cei care nu consumau produse din ciocolata.

Aceste beneficii s-ar putea datora flavonoizilor din ciocolata, insa alte aspecte ale dietei in grupul mai longeviv este posibil sa fi avut contributia lor, de vreme ce membrii acestuia au avut, de asemenea, tendinta sa manance mai putina carne si mai multe fructe si legume.

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii