ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
05-03-2015, ora 17:04

Cinci intrebari la care oamenii de stiinta nu au raspuns

Articol de Madalina Irimia
Cercetarea stiintifica a rezolvat o sumedenie dintre probleme umanitatii, insa numeroase fenomene continua sa le dea batai de cap profesionistilor. De ce cascam, cum functioneaza memoria, de fac unii oameni combustie spontana - sunt doar cateva dintre misterele care nu pot fi inca explicate.

De ce cascam?

Cercetatorii au formulat mai multe teorii despre motivul care ne face sa cascam. Unele dintre acestea, care pot fi confirmate cu ajutorul unor teste in laborator, sunt ceva mai plauzibile decat altele. Oamenii ar casca pentru a reduce temperatura creierului si a-i optimiza astfel performanta. Similar ventilatorului unui computer, cascatul este un mecanism de a ”ventila” si reporni creierul.

Potrivit acestei teorii, cascatul ar fi contagios pentru a mentine vigilenta si siguranta unui grup. Atunci cand un membru al grupului casca, semnaland o slaba performanta a creierului, intregul grup casca pentru a genera un ”boost” cognitiv colectiv.

Cascatul ar fi contagios, potrivit altei teorii, pe fondul unei empatii subconstiente fata de cei care casca. Oamenii de stiinta nu sunt siguri care varianta este cea corecta.

De ce fac oamenii combustie spontana?

Prima combustie spontana documentata a fost consemnata in secolul al XVII-lea, fiind vorba despre un cavaler italian care a izbucnit in flacari dupa ce a baut vin. De-a lungul secolelor au fost raportate in jur de 120 de cazuri de combustie spontana, insa, in multe cazuri fiind vorba despre fumatori, acestea au fost atribuite unei surse externe de foc.

O alta teorie ar fi acumularea de metan in intestine si aprinderea acestuia de un amestec de enzime.

De ce functioneaza efectul placebo?

Atunci cand este testat un nou medicament, un grup de control primeste un placebo, o pastila fara ingrediente active. De multe ori, insa, persoanele care au primit placebo sustin ca simt efectele acestor pastile.

Unele studii au aratat ca sanatatea oamenilor care au luat placebo s-a imbunatatit obiectiv, efectele pastilelor fiind similare cu cele ale medicamentelor reale.

Alte studii arata ca beneficiile ar fi pur subiective. Oamenii cred ca se simt mai bine, indiferent de imbunatatirea efectiva a starii de sanatate.

Cum functioneaza memoria?

Cercetatorii au crezut o perioada lunga de timp ca memoria este stocata intr-un grup de neuroni situati fie in hipocampus, fie in neocortex. Anul trecut, oamenii de stiinta de la MIT au reusit sa confirme aceasta teorie, determinand mai multi soareci de laborator sa tina minte sau sa uite anumite evenimente, activand sau dezactivand neuronii asociati memoriei.

Aceasta descoperire este o piesa esentiala a puzzle-ului, insa pentru a accesa o anumita amintire, creierul trebuie sa stie sa acceze un anumit grup de neuroni. Felul in care reuseste sa faca acest lucru ramane un mister.

De ce se opresc din crestere organele umane?

Fiecare mamifer proneste de la o singura celula si ajunge sa ”creasca” alte mii de miliarde de celule noi. in general, exista un control asupra numarului si dimensiunii celulelor, a tesutului si a organelor, insa uneori ceva se intampla si se poate ajunge la dezvoltarea unei forme de cancer sau la lungimi diferite a membrelor. Oamenii de stiinta nu stiu care este mecanismul de transmitere a semnalul de ”stopare a cresterii” organelor.

Patru proteine par a regla aceasta crestere. Acestea ”calatoresc” pe calea Salvador-Warts-Hippo. Semnale transmise pe aceasta cale opresc cresterea anumitor organe, insa originea lor ramane un mister pentru oamenii de stiinta.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii