ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
28-06-2016, ora 08:59

Cele mai daunatoare bauturi pentru dintii tai

Articol de Madalina Irimia
Tot mai multi oameni renunta la fumat, incep sa mearga la sala sau sa manance mai sanatos. si desi este foarte important sa fii atenta la alimentele pe care le consumi, nu ar trebui sa uiti ca si bauturile au un efect semnificativ. Nu numai ca unele dintre ele contin foarte multe calorii, dar o parte din ele sunt daunatoare pentru dantura ta.

In urma studiilor s-a constatat ca multe din bauturile pe care le consumam frecvent au un efect mai mult sau mai putin nociv asupra smaltului dentar. Dar care sunt cele mai daunatoare bauturi? Iata o lista cu bauturile pe care ai face bine sa le eviti sau sa limitezi pe cat posibil consumul lor!

1. Bauturile acidulate

Bauturile acidulate reprezinta una dintre cele mai importante cauze alimentare ce favorizeaza aparitia cariilor, afectand oameni de toate varstele. Componentele acide din bauturile carbogazoase slabesc smaltul dintilor, contribuind la formarea cariilor. in cazuri extreme, slabirea smaltului asociata cu periajul incorect, bruxismul sau alte probleme ale dintilor poate duce la pierderea lor. Si bauturile fara zahar pot cauza probleme. Studiile arata ca lipsa zaharului nu le face mai putin daunatoare pentru dintii tai, pentru ca isi pastreaza aciditatea. Zaharul si aciditatea din sucuri iti ataca smaltul dintilor si il distrug, chiar daca te speli pe dinti cu regularitate.

2. Cafeaua

O ceasca de cafea dimineata face parte din ruina zilnica a milioane de oameni. Acizii tanici din cafea (si din anumite ceaiuri) ataca smaltul dentar si pateaza dintii. Un alt risc care vine la pachet cu o ceasca de cafea? Dintii patati de cafea sunt mai predispusi la recolorare in urma albirilor dentare. Coloratiile favorizeaza depunerea placii bacteriene, acumularea de tartru si resturi alimentare. Toate acestea duc, in timp, la aparitia cariilor si problemelor parodontale. Mai mult, daca preferi cafeaua indulcita, trebuie sa tii cont si de faptul ca zaharul este un inamic al sanatatii dentare.

3. Ceaiul

Nu esti fan al cafelei? O cana de ceai iti da energie in fiecare dimineata, iar antioxidantii iti apara organismul de efectele radicalilor liberi. Fii atenta la tipul de ceai pe care il consumi. Ceaiul negru si cele mai inchise iti pot pata dinti intr-un mod asemanator cafelei. Ceaiul este in mod normal considerat o alternativa mai sanatoasa la sucuri acidulate si bauturi indulcite. Un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Iowa arata ca acesta poate cauza deteriorarea smaltului. Totodata, prin consistenta lor, acestea pot lasa in urma o suprafete lipicoase pe dinti si implicit cauzarea cariilor. Ceaiul negru erodeaza dantura mai mult decat cel verde.

4. Bauturile alcoolice

Fie ca preferi un pahar de vin la cina sau o bere la meci, bauturile alcoolice pot afecta smaltului dintilor. Desi multe persoane nu isi dau seama, bauturile alcoolice pot dauna danturii dar si gingiilor. Alcoolul irita orice suprafata de tesut mai sensibil, cauzand celor care il consuma de obicei iritatii si o reducere a cantitatii de saliva din cavitatea bucala. Cantitatea mare de zahar din ele pot contribui la diferite afectiuni parodontale. Vinul rosu – in ciuda beneficiilor pe care le ofera antioxidantii – este un amestec de acizi, coloranti naturali si tanin, trei dintre ingredientele care lucreaza impreuna pentru a-ti pata dintii.

5. Bauturile energizante si cele recomandate dupa sport

Dupa un antrenament intens, multe persoane apeleaza la aceste bauturi. Cu toate acestea, multa lume nu stie ca ele reprezinta o mare amenintare pentru dinti. Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Birmingham a aratat ca energizantele sau bauturile destinate sportivilor sunt de 30 de ori mai corozive decat apa.

6. Limonada

Citricele sunt nocive pentru dinti, iar alaturi de zaharul din limonada reprezinta reteta perfecta pentru carii. Smaltul dentar este atacat in special de acizii continuti in citrice, ce acidifica pH-ul oral. Limonda ne face sa salivam, datorita concentrattei mari de acid citric. Contactul acestuia cu dintii, la intervale scurte de timp, si pe o perioada relativ indelungata, distruge smaltul si face dintii mai sensibili la cald si rece.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: bauturi, sanatate, dinti
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii