ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
29-09-2016, ora 14:07

Ce sunt, de fapt, petele de pe cojile legumelor si fructelor

Articol de Cristian Amariei
Cu siguranta ai observat ca majoritatea merelor, perelor sau cartofilor sunt predispuse cu mici pete pe coaja lor. Te-ai intrebat vreodata ce sunt acestea? Micile orificii, nu mai mari decat o intepatura de ac, se numesc lenticele si sunt foarte importante.

Care este rolul lor? La fel ca oamenii, legumele si fructele au nevoie de aer curat, ceea ce se traduce in cazul lor prin dioxid de carbon. Flori, copaci, plante, toate inspira dioxid de carbon si expira oxigen. Dar, spre deosebire de oameni, ele nu au nari ci lenticele.

Prin aceste orificii minuscule, plantele si legumele absorb dioxidul de carbon si elimina oxigenul.

Ca orice por deschis, insa, lenticelele sunt predispuse la boli si infectii. Cea mai cunoscuta dintre boli se numeste defalcarea lenticelului, care apare din cauza unui deficit de nutrienti si formeaza acele pete maro pe coaja fructului. Aceste pete nu afecteaza interiorul fructului, dar face ca marul sau para, spre exemplu, sa nu mai arate la fel de apetisant la exterior.

Defalcarea lenticelului afecteaza, de asemenea, si textura fructului sau a legumei. Coaja va capata un aspect mai aspru si denivelat, ca o eruptie cutanata ciudata.

Sursa. unica.ro
     
Tag-uri: legume, fructe, pete
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii