ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

EDUCATIE
13-03-2012, ora 15:58

“Ce se incearca este un abuz!”. Vezi care sunt reactiile din Iasi, legate de linia de studiu in limba maghiara de la UMF-Tg. Mures

Articol de Gianina Petruca

Controversatul subiect “UMF -Tg. Mures ” nu a scapat de reactii din mediul politic sau medical din Iasi. Personalitatile iesene au comentat pe baza liniei speciale de studiu in limba maghiara de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures:

Conf.univ.dr. Vasile Mihaescu (Bebe Mihaescu), cadru didactic UMF Iasi:

Se forteaza nota, pentru ca Senatul Universitatii nu a avut in vedere formarea unei linii speciale de studiu in limba maghiara. Suntem in Romania. La facultatile de Medicina din tara se mai preda in limba franceza, respective engleza, dar se preda in principal in limba romana. Atata vreme cat Carta Universitatii, care este realizata in concordanta cu legile din Romania, nu este respectata ceea ce se incearca acum este un abuz.”

Deputatul PDL, Nicusor Paduraru, a comentat si el pe marginea acestui subiect intr-un articol intitulat “Obsesii maghiare”, prin intermediul caruia a subliniat capacitatea debordanta a membrilor UDMR de a obtine ce vor.

Nicusor Paduraru, deputat PDL Iasi:

E posibil ca solicitarea UDMR sa aiba justificari de tip statistic ca fiind o necesitate a minoritatii maghiare. Daca ar fi asa, in conditiile in care universitatile de stat nu isi deschid sau inchid linii de invatamant fara calcule justificative, acest subiect nu ar trebui sa fie realizat prin presiune politica, ci prin adaptarea mediului universitar la cerintele educationale existente.”

Acesta a subliniat si importanta pe care o are Agenţia Romana de Asigurare a Calitaţii in Invatamantul Superior (ARACIS), care ofera acreditare pentru astfel de noi linii, care necesitanu doar studentii, dar si profesorii si programa de invatamant pregatite.

Nicusor Paduraru, deputat PDL Iasi:

Luand in considerare aceste cerinte deloc neglijabile devine suspecta presiunea UDMR pentru un subiect care deocamdata nu are fundamentare foarte clara. Nu as vrea sa cred ceea ce se spune pe surse despre averile nejustificate din zona unor lideri ai unor minoritati sau despre “controlul” mai presus de lege exercitat in zonele de influenta din judetele Mures, Covasna sau Harghita. Indiferent de ce decizii se iau din punct de vedere politic, sunt legi care trebuiesc respectate si ele sunt valabile pentru toata lumea.”

Nicusor Paduraru nu este singurul politician care si-a exprimat punctul de vedere legat de aceasta problema. Tudor Ciuhodaru a blamat la randul lui initiativa UDMR.

Tudor Ciuhodaru, deputat UNPR:

Oricine se poate intreba pe buna dreptate ce inseamna linie in limba maghiara. In sensul strict al cuvantului eu nu o vad decat ca o dunga, eventual de culoare verde, desenata in fata UMF Targu Mures, pe care sa scrie in limba maghiara ceva; dar si aceasta nu se poate face decat in urma aprobarii senatului universitatii, deoarece asa o cer principiile autonomiei universitare.”

Medicul iesean a subliniat si el importanta intrunirii criteriilor Senatului Universitatii, dar si a necesitatii unei acreditari din partea ARACIS.

Tudor Ciuhodaru, deputat UNPR:

Presupunand ca se va infiinta, ma intreb cum vor putea practica medicina in Romania absolventii acestei linii: pe baza unui test de limba romana? Si ce va face pacientul roman atunci cand va avea nevoie de un medic ce nu ii cunoaste limba? Cerem respectarea legilor romanesti existente si a principiilor autonomiei universitare, indiferent de presiunile politice exercitat!”

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii