ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
07-07-2015, ora 12:29

Ce masuri sunt obligati angajatorii sa ia in zilele caniculare. Plus: cum sa te protejezi atunci cand este foarte cald

Articol de Cristian Amariei
Angajatorii sunt obligati ca in zilele caniculare sa ia masuri de protectie a lucratorilor, printre acestea fiind asigurarea a cel putin doi litri de apa pentru fiecare persoana, reducerea activitatii in aer liber si alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus in locuri umbrite.

Legislatia in vigoare prevede ca in perioadele cu temperaturi extreme, care depasesc 37 de grade si sunt corelate cu conditiile de umiditate mare, angajatorii sunt obligati sa asigure conditii minime pentru mentinerea starii de sanatate a lucratorilor.

Astfel, pentru salariatii care lucreaza in aer liber, angajatorii trebuie sa ia masuri de reducere a intensitatii si ritmului activitatilor fizice, de alternare a efortului dinamic cu cel static si a perioadelor de lucru cu cele de repaus in locuri umbrite si sa asigure fiecarui lucrator cate doi-patru litri de apa minerala, dusuri si echipament individual de protectie. In cazul angajatilor care lucreaza in spatii inchise, trebuie sa se ia masuri de ventilare corespunzatoare.

Angajatorii care nu pot asigura aceste conditii, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, trebuie sa ia masurile de reducere a programului de lucru sau de esalonare pe doua perioade a zilei de lucru, respectiv pana la ora 11.00 si dupa ora 17.00, iar acolo unde se impune, intreruperea colectiva a lucrului, cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta.

Pentru prevenirea unor accidente determinate de munca in conditii de temperaturi extreme, angajatorii trebuie sa ia urmatoarele masuri: asigurarea examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scazute; asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate; trecerea dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.

Inspectorii de munca vor face controale la angajatori, pentru a vedea daca in zilele cu temperaturi extreme iau masurile legale obligatorii. Angajatorii care nu respecta prevederile legale risca amenzi intre 1.500 si 2.500 de lei.

Continuarea pe gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii