A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714180263.5441.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ce boala iti poate atrage obsesia pentru o alimentatie sanatoasa
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
02-09-2015, ora 09:27

Ce boala iti poate atrage obsesia pentru o alimentatie sanatoasa

Articol de Madalina Irimia
Avalansa de sfaturi legate de nutritie si sanatate de pe Internet si de la televizor poate alimenta o boala periculoasa, numita ortorexia nervoasa.

Ortorexia nervoasa, un termen stabilit in 1997 de doctorul Steven Bratman, reprezinta obsesia pentru alimentatie sanatoasa pana in punctul in care se transforma intr-o tulburare extrem de grava, descrisa drept o ”boala deghizata in virtute”.

Difera de celelalte boli asociate alimentatiei, bulimia si anorexia, deoarece scopul nu este slabitul, ci, culmea, mancatul sanatos. in mod ironic, cei care ajung sa sufere de aceasta tulburare pornesc de la dorinta de a fi sanatosi, de a consuma mancare neporcesata si fara conservanti sau alte substante.

Una dintre persoanele care sufera de aceasta boala este Jordan Younger, o tanara din New York care are un blog despre alimentatia sanatoasa. Extrem de increzatoare in mancarea ”curata”, Younger a oferit pe blogul ei sfaturi despre detoxfiere si le impartasea celor peste 100.000 de cititori de pe Instagram ce contin sucurile ei de detoxifiere, tratament care dura si 10 zile.

Desi parea o persoana sanatoasa prin prisma a ceea ce manca, Younger ducea de fapt o lupta cu sine. Ajunsese sa fie letargica, iar menstruatia i se intrerupsese. Devenise nelinistita in legatura cu mesele ei zilnice si daca se confrunta cu situatia in care nu manca ceea ce planuise pentru respectiva zi se panica foarte rau.

Mancatul sanatos te poate intoarce pe dos

La un moment dat a realizat ca ceva nu era in regula cu dieta ei restrictiva, asa ca a mers la doctor.

Dezvoltasem o serie de temeri in privinta mancarii. imi limitasem foarte mult alimentatia. Ajunsesem sa denumesc anumite produse, cum ar fi ouale, ”alimentele groazei” pentru ca trecuse atat de mult de cand nu u ma atinsesem de ele”, marturiseste Younger pentru The Independent.

Una dintre marile probleme ale ortorexiei este ca societatea o accepta foarte usor, in comparatie cu alte afectiuni. Pe Instagram sunt 26 de milioane de postari cu hashtagul ”eat clean (mananca sanatos)” , aplicatii cu diete ”sanatoase”, aplicatii cu limitari de calorii. insa este clar una dintre cele mai noi probleme ale societatii occidentale, insa nici macar nu a fost inca inclusa in Manualul pentru Diagnostic si Statistica pentru Tulburari Mentale.

Terapie si mancare, ca antidot

In prezent, Younger face terapie si se straduieste zi de zi sa aiba un regim alimentar echilibrat, in care a inclus din nou ouale, pestele, puiul bio. Este o tranzitie deloc usoara, care i-a afectat si viata sociala, primind amenintari chiar cu moartea de la unii dintre fani si fiind din ce in ce mai criticata.

A nu se intelege ca o dieta bazata pe alimente naturale este un lucru rau, insa atunci cand devine o obsesie atat de restrictiva, sanatatea noastra poate fi in pericol. Initial, cei care sufera de aceasta afectiune incep prin a renunta la un grup de alimente, cum ar fi cereale sau produse animale, si pot ajunge la o dieta atat de limitata incat persoanele care ajung sa o tina devin subnutrite.

Sursa: unica.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii