ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
10-01-2016, ora 13:05

Cati bani au castigat romanii si pe ce i-au cheltuit la sfarsitul lui 2015

Articol de Madalina Irimia
Romanii cheltuie peste o treime din veniturile lunare pe alimente, potrivit unui raport al Institutului National de Statistica. Iar 8% din bani se duc pe alcool si tigari. Singura consolare ar fi ca, cel putin, pe hartie, veniturile au crescut anul trecut.

Venitul mediu pe gospodarie in trimestrul al III-lea din 2015 a fost de 2.713 lei, in crestere usoara fata de trimestrul al doilea, cand a fost de 2.655 lei.

Adrian Benta: "Sectorul constructiilor a inceput sa-si revina. Sectorul prestarilor de servicii si in special serviciile IT facute de programatori cu vanzari la export ft bune. Cu data de 1 iulie 2015 avem o alta crestere a salariului minim pe economie. Combinate si cu o rata de reducere a somajului a condus la o crestere de venituri".

Totusi, romanii sustin ca aceste cresteri sunt doar pe hartie: "Veniturile-s relative, pe hartie. Luand calculele la sfarsit de luna, cat s-au marit toate, cat impozit, cat preturi, cat toate, nu".

Dar cum au venit, banii s-au si dus.

Cheltuielile medii pe gospodarie au fost de 2.351 de lei, de asemenea in crestere fata de trimestrul al II-lea si au reprezentat peste 86% din venituri. Dintre acestea, cheltuielile pentru consum au reprezentat 72%, iar cele cu impozite si contributii aproape 20%.

Pe ce s-au dus banii mai exact?

Peste o treime din cheltuieli a mers catre alimente si bauturi nealcoolice iar cheltuielile cu locuinta: apa, electricitatea si gazele au reprezentat peste 16%. Romanii nu au lasat deoparte nici alcoolul si tigarile. 8% din cheltuieli au mers catre acestea, in timp ce imbracamintea si incaltamintea au avut un procent de 6%. Putini bani au mers catre investitii: doar 0,7%.

Venitul mediu pe gospodarie (pe luna):

2.713 lei (trimestrul III)

2.655 lei (trimestrul II)

Sursa: INS

CAT AU CHELTUIT ROMANII iN TRIMESTRUL III

Cheltuielile medii pe gospodarie: 2.351 lei pe luna

Cheltuielile pentru consum: 72%

Cheltuielile cu impozite si contributii: 19,6%

Sursa: INS

PE CE S-AU DUS BANII

- alimente si bauturi nealcoolice: 37,6%
- apa, electricitate, gaze: 16,6%
- bauturi alcoolice, tigari: 8,1%
- imbracaminte, incaltaminte: 6%

Sursa: realitatea.net
     
Tag-uri: romani, castig, cheltuieli
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Mihaela,  10.01.2016 21:29

Afacere online! Cel care a reusit sa-si invinga indoielile si temerile a invins esecul. Ai timp liber ? Doresti sa ai si o activitate suplimentara ? Editura , cauta colaboratori, persoane serioase care doresc sa isi imbunatateasca venitul. NU este necesara niciun fel de experienta! Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Se ofera contract de comision. Cerinte: cunostinte minime Pc, conexiune la internet, rabdare si seriozitate. Se asigura training gratuit sub forma unor lectii pe e -mail. Proiectul vizeaza piata de carte. Cei interesati pot trimite e-mail cu subiectul "informatii" la adresa: mihaela_bb2003@yahoo.ro

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii