ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
15-12-2013, ora 08:18

Care sunt cauzele durerilor de spate?

Articol de Madalina Irimia

In fiecare seara, dupa ce jungi acasa, simti ca parca ti se rupe spatele in doua? Iti petreci toata ziua cu capul aplecat asupra biroului?

Atunci cauza durerilor prin care treci este, mai mult ca sigur, sedentarimul. Muschii ce sustin coloana vertebrala sufera, se contracta si te dor. Remediul? Corecteaza-ti pozitia!

Daca stai asezata multa vreme, cu spatele indoit in fata, in loc sa-l sprijini de spatar, iti supui spatele la multe tensiuni. In aceasta pozitie, pozitia lombara suporta o incarcare de aproape 250 kg, fata de cele 25 - 70 kg care apasa pe coloana vertebrala atunci cand stai intinsa sau mergi. Mai mult decat atat, pe termen lung, sedentaritatea si pozitiile gresite duc la pierderea tonicitatii muschilor responsabili de miscarile coloanei. Prin urmare, spatele devine mai putin elastic, iar vertebrele si ligamentele pot suferi distorsiuni. Astfel incat e de ajuns o miscare brusca pentru a te trezi cu o durere puternica in zona lombara, care poate dura si cateva zile si care te poate aduce pana la imobilitate.

Miscarea este benefica impotriva durerilor de spate

Organismul e in masura sa repare aceste probleme cu ajutorul exercitiilor fizice. Iti sugeram sa te plimbi, sa inoti, sa faci stretching sau sa mergi pe bicicleta: aceste activitati fac muschii sa devina mai puternici. In afara de a te misca mai mult, trebuie sa-ti controlezi pozitia corpului: cand stai pe scaun, tine bustul drept si bazinul langa spatar.

Pozitii impotriva durerii de spate

Noaptea, incearca sa dormi pe o parte, cu picioarele flexate spre piept si cu o pernuta intre genunchi: aceasta pozitie calmeaza tensiunea muschilor dorsali.

Ce e de facut

Daca medicul nu ti-a spus sa faci o radiografie, inseamna ca nu e necesar. Si pentru ca se intampla destul de rar ca o durere de spate sa ascunda o problema mai grava (spre exemplu, deplasarea unui disc intervertebral sau artroza). Incearca, in schimb, sa-ti corectezi pozitia corpului si sa faci mai multa miscare. Apoi, fa-ti testul nostru: te va ajuta sa intelegi care este originea problemelor tale.

3 exercitii pentru coloana

1. Asezata la birou, indoaie piciorul drept cu laba bine infipta in podea si intinde piciorul stang. Indoaie-te de spate si incearca sa atingi cu mana degetele piciorului stang, de 5 ori. Repeta miscarea cu piciorul drept.

2. Lipeste-te de un perete, stand dreapta, cu picioarele lipite. Stand pe varfuri, ridica-ti bratele in sus, incercand sa te intinzi cat de mult poti. Ramai in aceasta pozitie timp de 5 secunde si apoi intoarce-te in pozitia initiala. Repeta de 10 ori.

3. In patru labe, expira si arcuieste-ti spatele in sus. Inspira si trage inapoi zona lombara, de 10 ori.

Sursa: unica.ro

Foto: realitatea.net

     
Tag-uri: dureri, spate, sanatate
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii