A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713944819.5416.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Care este legatura dintre materialism si singuratate? Un nou studiu ofera un raspuns surprinzator
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
19-04-2014, ora 08:08

Care este legatura dintre materialism si singuratate? Un nou studiu ofera un raspuns surprinzator

Articol de Madalina Irimia

In ciuda reputatiei proaste, materialismul nu are intotdeauna un efect negativ asupra oamenilor.

Singuratatea poate stimula aparitia materialismului, insa un nou studiu publicat in Journal of Consumer Research arata ca inversul nu este neaparat adevarat.

Multa lume crede ca exista un cerc vicios in care singuratatea duce la materialism, iar apoi materialismul contribuie la aparitia singuratatii. Dar, in ciuda credintelor populare despre pericolele materialismului, dorinta de a obtine posesiuni materiale in contextul unui stil de viata hedonic nu afecteaza neaparat starea de bine a consumatorului, cat timp aceasta dorinta este mentinute intre anumite limite”, subliniaza Rik Pieters de la Universitatea Tilburg.

Autorul cercetarii a studiat peste 2.500 de consumatori de-a lungul unei perioade de sase ani si a descoperit ca singuratatea ducea de multe ori la materialism. In schimb, daca materialismul putea provoca uneori aparitia singuratatii, acesta putea totodata sa reduca gradul de singuratate. Omul de stiinta a descoperit ca singuratatea crestea de-a lungul timpului in cazul consumatorilor care pretuiau posesiunile materiale ca pe o masura a succesului sau ca pe un fel de „medicament pentru fericire”, insa scadea in cazul consumatorilor care doreau posesiunile materiale doar pentru bucuria si amuzamentul consumului.

De asemenea, studiul arata ca persoanele fara partener erau mai singuratice decat alti consumatori. Persoanele fara partener doreau posesiunile materiale mai putin pentru placerea de a le achizitiona si de a le avea si mai mult drept un fel de „medicament material”. Cercetarea arata ca barbatii erau mai predispusi sa vada posesiunile materiale ca pe o masura a succesului in viata si ca „medicament material”, pe cand femeiele vedeau posesiunile materiale mai degraba ca pe o sursa de „bucurie materiala”.

Materialismul nu duce neaparat la un cerc vicios in care cumparaturile ii fac pe consumatori mai singuratici. Desi materialismul poate fi nociv pentru consumatorii care cauta sens sau sa obtina un statut prin posesiunile lor, el poate fi benefic pentru consumatorii care obtin posesiunile strict pentru placere si conform. Cu alte cuvinte, materialismul nu-si merita pe deplin reputatia negativa pe care o are.

Desi materialismul poate duce la cresterea gradului de singuratate, el poate totodata sa-l si reduca in cazul anumitor consumatori. Cresterea oportunitatilor de interactiune sociala si imbunatatirea abilitatilor sociale ar putea fi metode mai eficiente de a reduce singuratatea decat apelurile des intalnite de a stinge televizorul si de inceta cumparaturile”, concluzioneaza autorul studiului.

Sursa: descopera.ro

Foto: empowernetwork.com

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii