ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
06-02-2016, ora 11:26

Care este diferenta dintre gripa sezoniera si gripa porcina

Articol de Cristian Amariei
In sezonul rece esti predispusa la raceli inofensive, insa unele iti pot afecta serios sanatatea, daca nu le tratezi cum trebuie. Pentru asta, este bine sa stii care este diferenta dintre gripa sezoniera si cea porcina.

Ce este gripa sezoniera

Gripa sezoniera este o afectiune virala contagioasa, care afecteaza aparatul respirator, potrivit decodescience.org. Atunci cand te imbolnavesti, te confrunti cu scurgeri nazale apoase sau, dimpotriva, nas infundat, dureri in gat, tuse, dureri musculare si de cap, febra si oboseala. La copii pot aparea si diaree si voma. Gripa sezoniera se manifesta in primele trei zile de la contactul cu virusul, iar cele mai multe persoane isi revin complet intr-o saptamana, doua, fara complicatii. In cazuri rare, poate duce la pneumonii, bronsite si infectii ale sinusurilor.

Sunt trei tipuri principale de gripa sezoniera: tipul A, care se raspandeste cel mai repede, tipul B, care duce la imbolnaviri locale, si tipul C, care nu este atat de contagios. Vizita la medicul de familie este obligatorie, pentru ca el iti va prescrie tratamentul. In general, acesta consta in medicamente antivirale, consum ridicat de lichide, odihna si izolare. Antibioticele nu sunt indicate.

Ce este gripa porcina

De cativa ani, tot mai multe cazuri de gripa porcina apar si in Romania. Simptomele sunt asemanatoare cu cele ale gripei sezoniere si includ tuse seaca, febra, dureri usoare in gat si oboseala, dar bolnavii se pot confrunta si cu greata, voma si diaree. In plus, infectia cu virusul H1N1 poate provoca si iritatii ale ochilor si lipsa apetitiului, potrivit cercetatorilor de la Centrul de Control al Bolilor. Copiii, tinerii, femeile insarcinate si cei care sufera de boli cronice sunt mai predispusi imbolnavirii.

Tratamentul impotriva gripei porcine presupune odihna, consum ridicat de lichide, medicamente impotriva tusei si analgezice, intrucat durerile pot fi mai mari decat in cazul gripei sezonierei. In cazuri mai serioase este indicata internarea in spital si supravegherea medicala constanta.

Asemanari si deosebiri intre gripa porcina si cea sezoniera

Gripa porcina si cea sezoniera sunt destul de asemanatoare, insa prima este mult mai grava si duce mai frecvent la complicatii. In plus, febra este mai mare, atunci cand ai intrat in contact cu virusul H1N1, iar durerile musculare sunt mai intense. Nu ai cum sa faci acasa diferenta dintre cele doua tipuri de gripa, de aceea este obligatoriu sa mergi la medicul de familie la primele semne de boala. Sunt teste de sange care il pot ajuta pe specialist sa isi dea seama care este agentul patogen care te-a imbolnavit si sa iti prescrie tratamentul corect.

Cum te protejezi de gripa porcina si de cea sezoniera

Pentru a preveni imbolnavirea, stai departe de oamenii bolnavi si evita aglomeratiile. Acopera-ti nasul si gura, daca in mediul in care lucrezi sunt multe persoane bolnave. Nu pune mainile murdare pe fata si spala-te cat poti de des pe maini, pentru a indeparta agentii patogeni. Consuma multe lichide, fructe si legume, dormi cel putin opt ore si fa miscare.

Sursa: unica.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii