ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
19-12-2014, ora 10:51

Cardurile de sanatate, inactive. Sistemul electronic al CNAS mai are nevoie de modificari

Articol de Cristian Amariei
Distribuirea cardurilor de sanatate este aproape finalizata, dar documentele electronice nu pot fi inca activate. Medicii de familie care si-au cumparat cititoare de carduri spun ca dispozitivele nu sunt compatibile cu sistemul informatic unic integrat al Casei Nationale de Sanatate.

"Cu cipul in interior, el se aprinde si acum pe tastatura calculatorului se poate seta PIN-ul. asta e cel mai simplu cititor de card pe care il poate avea un cabinet," explica un medic din Bacau, care si-a cumparat cititor de card in urma cu mai bine de o luna. Pana acum, insa, documentele electronice ale pacientilor nu au putut fi activate pentru ca mai trebuie facute modificari in Sistemul online al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Autoritatile sanitare dau asigurari ca situatia se va rezolva pana la inceputul anului viitor cand cardurile devin obligatorii.

Robert Danca, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Iasi: "Mare parte tine de programe stricte care le utilizeaza furnizorii, ca nu sunt upgradate ultimele softuri pentru a fi compatibile cu sistemele. Pot fi si intr-adevar se lucreaza si in sistemele noastre centrale, se lucreaza pe servere , dar nu ar trebui sa fie mari sincope din acest punct de vedere."

Medicii de familie se asteapta ca dupa introducerea cardurilor de sanatate sa urmeze o perioada dificila si pentru medici si pentru pacienti

"Cred ca, pana se va intra intr-un normal, sa avem un flux continuu de consulatatii cu cititor, o sa dureze un pic, pana cand toata lumea va avea toate modifcarile facute, s-ar putea sa ne ingreuneze programul si derularea consulatiilor," a declarat Elena Stanga, presedintele Colegiului Medicilor Bacau.

De anul viitor, in lipsa cardului de sanatate pacientii nu vor putea beneficia de investigatii medicale. Documentul electronic va contine toate informatiile despre starea de sanatate a fiecarui bolnav, analizele facute, calitatea de asigurat, numarul de internari, dar si ce retete a primit.

Sursa: digi24.ro
Foto: rador.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii