ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
03-04-2015, ora 12:24

Caldura si frigul, aliati pretiosi contra durerilor musculare sau articulare

Articol de Madalina Irimia
Cald sau rece pentru calmarea durerilor? Ce varianta alegi? Care este cea mai eficienta in functie de caz?

Ca regula generala, caldura este indicata in cazul durerilor cronice, precum cele din artroza, iar frigul pentru durerile acute, ca de exemplu cele survenite in urma unui traumatism.

In prezent, exista solutii moderne pentru utilizarea caldurii si frigului in calmarea durerilor de muschi sau articulatii.

Spre exemplu, unele dintre cele mai noi metode de crioterapie sunt spray-urile si plasturii pe baza de levomentol, iar pentru efectul incalzitor se folosesc acum topicele pe baza de salicilat de metil, terebentina, mentol, eucalipt.

Aflati in continuare cand si cum se aplica fiecare metoda in parte.

Caldura topeste durerea

Terapia prin caldura actioneaza astfel:

- Favorizeaza vasodilatatia (dilatatia vaselor de sange), ceea ce imbunatateste circulatia sangvina;

- Accelereaza transportul oxigenului si al elementelor nutritive catre zona dureroasa;

- Ajuta la eliminarea toxinelor secretate de muschi;

- Conduce la relaxarea musculaturii.

Caldura permite calmarea durerilor cronice de spate sau a durerilor musculare provocate de stres, efort ori mentinerea unei posturi vicioase.

Terapia prin caldura este ideala contra crampelor musculare, intinderilor, in caz de torticolis.

In prezent, pentru a beneficia de proprietatile calmante ale caldurii, nu mai suntem nevoiti sa apelam la leacuri de pe vremea bunicii, cum ar fi cataplasmele sau buiotele, ci avem la dispozitie produse moderne de genul cremelor incalzitoare.

Ce este crioterapia?

Terapia „rece” sau crioterapia este una dintre cele mai utilizate proceduri pentru calmarea durerilor acute, survenite de cele mai multe ori in urma traumatismelor.

Spre deosebire de caldura, frigul provoaca vasoconstritia (contractia vaselor de sange). Aceasta vasoconstrictie conduce la desensibilizarea zonei afectate si reducerea durerii. Crioterapia este o procedura recunoscuta si recomandata de catre medici si fizioterapeuti pentru calmarea durerii, prevenirea inflamatiei, hematoamelor si complicatiilor determinate de acestea.

Medicii spun ca dispozitivele medicale de crioterapie sunt mai sigure si mai eficiente decat aplicarea clasica a compreselor cu gheata. De ce? Spre deosebire de gheata, crioterapia sub forma de spray sau de plasture poate scadea temperatura tesutului cutanat, fara a deteriora celulele.

Spray-ul de crioterapie difuzeaza particule reci, care confera un efect racoritor rapid, calmand rapid durerea si inflamatia. Medicii recomanda folosirea spray-ului racoritor imediat ce a avut loc leziunea. Crioterapia poate fi continuata pana la 24-48 de ore dupa producerea leziunii cu ajutorul plasturilor analgezici pe baza de levomentol.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: caldura, frig, durere
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii