A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714151480.6079.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

CODUL RUTIER, NOI MODIFICARI. Ce propune MAI?
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
25-07-2014, ora 08:01

CODUL RUTIER, NOI MODIFICARI. Ce propune MAI?

Articol de Madalina Irimia

Un nou proiect de modificare a Codului rutier a fost lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Afacerilor Interne, dupa cum se arata pe pagina de internet a institutiei. Initiativa legislativa vine in contextul in care in Parlament exista, de mai bine de un an, un proiect de lege care modifica legislatia rutiera, dar care nu a fost inca aprobat prin vot final.

Codul rutier stabileste, la art. 23, ca dreptul de a conduce un autovehicul il are numai persoana care poseda permis de conducere valabil, corespunzator categoriei din care face parte vehiculul respectiv, sau dovada inlocuitoare a acestuia cu drept de circulatie, scrie avocatnet.ro.

Mai departe, actul normativ prevede ca permisul de conducere poate fi obtinut doar de persoanele cu domiciliul sau resedinta in Romania ori care dovedesc ca se afla la studii in Romania pentru o perioada de cel putin 6 luni.

Totusi, avand in vedere ca dispozitiile la acest capitol sunt usor neclare, Ministerul Afacerilor Interne a lansat recent, in dezbatere publica, un proiect de ordonanta ce modifica Codul rutier, cu scopul de a reglementa si clarifica unele aspecte privind modalitatea de stabilire a domiciliului in Romania. (documentul este disponibil spre consultare in fisier atasat)

Concret, potrivit notei de fundamentare, proiectul de act normativ isi propune redefinirea si detalierea criteriilor care stabilesc regimul juridic al "resedintei normale", stabilind situatiile concrete care pot prezuma existenta domiciliului/resedintei in Romania a persoanelor, in vederea solicitarii obtinerii permisului de conducere.

Asadar, au domiciliul sau resedinta in Romania doar persoanele care se afla intr-una din urmatoarele situatii:

-locuiesc in mod obisnuit cel putin 185 de zile din fiecare an calendaristic la o adresa din Romania datorita unor legaturi personale sau profesionale ori altor legaturi stranse cu adresa respectiva;

-revin periodic la o adresa din Romania datorita unor legaturi personale cu adresa respectiva, desi locuiesc alternativ in locuri diferite, situate in doua sau mai multe state membre, intrucat legaturile lor profesionale sunt intr-un loc diferit de cel al legaturilor personale;

-locuiesc la o adresa din Romania pentru indeplinirea unei activitati sau misiuni pe o durata determinata, desi locuiesc alternativ si in alte locuri diferite, situate in doua sau mai multe state membre ale Uniunii Europene ori Spatiului Economic European sau in Confederatia Elvetiana.

Atentie! Participarea la studii in cadrul unei universitati sau scoli din Romania nu implica transferul domiciliului sau a resedintei in Romania.

Potrivit prevederilor propuse de MAI, dovada domiciului, precum si a studiilor in Romania se face cu documente:

a) prevazute de actele normative care reglementeaza domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si a cetatenilor Confederatiei Elvetiene sau regimul strainilor in Romania,

b) emise de institutia/institutiile de invatamant, acreditata/acreditate in conditiile legii, care sa ateste ca persoana urmeaza studii in Romania de cel putin 6 luni;

c) alte documente justificative, dupa caz.

Solutia urmeaza a fi aplicata doar in cazul procedurilor aferente permisului de conducere, nu si in cazul inmatricularii autovehiculelor si a remorcilor, dupa cum sustin initiatorii in expunerea de motive.

Recoltarea probelor biologice se va putea face si in ambulante

Actualmente, conform legislatiei rutiere, in cazul furtului, pierderii sau deteriorarii, permisele de conducere se elibereaza fara sustinerea unui nou examen. Institutia completeaza, insa, aceasta prevedere, deja existenta in Codul rutier, evidentiind faptul ca eliberarea permiselor de conducere pierdute, furate, deteriorate sau a caror valabilitate administrativa expira este conditionata de domiciliul, resedinta, situatia persoanelor aflate la studii in Romania.

"[…] Eliberarea permiselor de conducere respective se realizeaza fara sustinerea unui nou examen, la cererea persoanelor care au domiciliul, resedinta ori se afla la studii in Romania", se arata in proiectul de ordonanta.

O alta clarificare operata de MAI se refera la valabilitatea permiselor de conducere eliberate pentru unele categorii. Astfel, potrivit normelor valabile in momentul de fata, permisele de conducere eliberate pentru categoriile A, B, C sau D sunt valabile pentru categoriile A1, A2, B1, C1, respectiv D1.

Documentul lansat in dezbatere publica clarifica modul in care este stabilita echivalarea intre categorii. Astfel, este propusa solutia in care se evidentiaza in mod concret echivalenta in cazul fiecarei categorii de permis de conducere, dupa cum urmeaza: "Permisele de conducere eliberate pentru categoria A sunt valabile si pentru categoriile A1 si A2, cele eliberate pentru categoria B sunt valabile si pentru categoria B1, cele eliberate pentru categoria C sunt valabile si pentru categoria C1, iar cele eliberate pentru categoria D sunt valabile si pentru categoria D1."

Initiativa legislativa aduce noutati si in ceea ce priveste recoltarea mostrelor biologice.

Mai exact, conform reglementarilor propuse, recoltarea se va face doar in conditiile art. 190, alin. 8 din Codul de procedura penala, care stipuleaza urmatoarele: "In cazul conducerii unui vehicul de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice sau a altor substante, recoltarea de probe biologice se efectueaza din dispozitia organelor de constatare si cu consimtamantul celui supus examinarii, de catre un medic, asistent medical sau de o persoana cu pregatire medicala de specialitate, in cel mai scurt timp, intr-o institutie medicala, in conditiile stabilite de legile speciale."

In plus, este completata si lista institutiilor medicale unde se recolteaza mostre biologice. Concret, daca, in prezent, recoltarea se realizeaza doar in unitatile de asistenta medicala autorizate sau in unitatile medicolegale, potrivit normelor propuse de MAI operatiunea s-ar putea realiza si ambulante ori autospeciale cu aceasta functie apartinand Serviciului mobil de urgenta.

Recoltarea mostrelor biologice se face numai in prezenta unui politist rutier, in conditiile art. 190 alin. (8) din Codul de procedura penala, in urmatoarele categorii de institutii medicale:

a) unitati de asistenta medicala autorizate;

b) ambulante ori autospeciale cu aceasta functie apartinand Serviciului mobil de urgenta;

c) unitati medico-legale.

Cei care au permisul anulat pentru o fapta inexistenta in Codul penal pot obtine un nou permis

Proiectul propus de MAI reglementeaza, in acelasi timp, si situatia in care masura anularii permisului de conducere a fost dispusa in baza hotararii judecatoresti definitive de condamnare pentru o fapta care nu mai este prevazuta de legea penala.

Concret, daca fapta nu mai exista in Codul penal (amintim ca o noua legislatie penala a intrat in vigoare la 1 februarie, n.r.), atunci titularul permisului de conducere anulat se poate prezenta de indata la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere.

"In situatia in care masura anularii a fost dispusa in baza hotararii judecatoresti definitive de condamnare pentru o fapta care nu mai este prevazuta de legea penala, titularul permisului de conducere anulat se poate prezenta in baza hotararii definitive a instantei prin care se constata aplicarea legii penale de dezincriminare potrivit art. 4 din Codul penal, de indata la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere", se mentioneaza in documentul lansat in dezbatere publica.

In plus, conform dispozitiilor propuse, daca titularul permisului de conducere depune o cerere de restituire ca urmare a hotararii definitive a instantei prin care se constata aplicarea legii penale de dezincriminare potrivit art. 4 din Codul penal, iar masura anularii nu a fost dispusa pana la data depunerii cererii, atunci seful serviciului rutier competent dispune restituirea permisului de conducere.

Foto: realitatea.net

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii