ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
02-09-2015, ora 10:24

CNAS: Furnizorii de servicii inca mai cer adeverinte asiguratilor care nu au card emis. Nu este cazul

Articol de Cristian Amariei
Reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ai celor judetene monitorizeaza utilizarea cardului de sanatate, care de marti este obligatorie, singurele nereguli depistate in Capitala fiind legate de solicitarea adeverintelor in cazul celor care nu au cardul emis.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, a facut, marti o vizita la Policlinica Titan din Sectorul 3 al Capitalei, pentru a verifica modul in care este folosit cardul de sanatate in prima zi in care este obligatoriu pentru acordarea de servicii medicale, cu exceptia celor de urgenta.

"Au venit doi colegi de la Directia de control si monitorizare pentru a vedea ce se intampla si cum se descurca furnizorii si ce fac unii si ce reclama altii. Nu au gasit lucruri pentru care sa luam o masura administrativa in acest moment. Dar, as vrea sa ii rog pe toti cei care au probleme sa ne informeze. Am explicat ca persoanele care nu au cardul emis pot sa primesca servicii medicale si sa nu fie trimise dupa adeverinta pentru ca nu este cazul. Se verifica pe site-ul CNAS si acolo se vede. Iar daca un pacient nu are card emis si figureaza neasigurat se duce la casa pentru adeverinta de asigurat, altfel nu are de ce sa fie trimis la Casa de asigurari. Pot spune ca astazi am avut o sesizare de la o pacienta care a venit la CNAS pentru ca medicul de familie, desi a vazut ca nu are card emis si avea si captura de pe ecran, a trimis-o dupa adeverinta. Am facut o adresa in care explic articolul de lege in baza cariuia furnizorii pot sa le acorde servicii medicale celor care nu au cardul emis", a adaugat Ciurchea.

Potrivit acestuia, acolo unde vor fi identificate probleme in acordarea serviciilor medicale, acestea vor fi remediate, iar in cazul in care se vor constata abateri de la legislatie vor fi luate masuri in functie de gravitatea abaterii.

In Bucuresti, marti, zece echipe de control au monitorizat acordarea asistentei medicale in cazul a peste 30 de furnizori de servicii medicale: spitale, policlinici, laboratoare, medici de familie.

Serviciile medicale sunt acordate, incepand de marti, 1 septembrie, doar cu cardul de sanatate in cazul asiguratilor carora le-a fost emis, iar persoanele care nu l-au primit trebuie sa il solicite de la casele de asigurari de sanatate de care apartin.

Incepand de marti, au program cu publicul prelungit pana la ora 20.00 un numar de 18 case de asigurari de sanatate, respectiv cele din Arad, Bihor, Bistrita, Brasov, Buzau, Caras, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Hunedoara, Iasi, Mures, Neamt, Prahova, Suceava, Timis si municipiul Bucuresti, in conditiile in care luni mai erau neridicate de catre asigurati peste 5.000 de carduri de sanatate, la fiecare dintre aceste institutii.

Daca pacientul nu este asigurat sau are card emis, dar nu il prezinta furnizorului, acesta va putea primi doar servicii medicale de urgenta. Pentru servicii medicale programate, asiguratul va trebui sa solicite eliberarea cardului de sanatate de la casa de asigurari in evidenta careia se afla.

Adeverinta de inlocuire a cardului de sanatate se elibereaza la casele de asigurari in urmatoarele situatii: refuzul de utilizare a cardului de sanatate din motive religioase si de constiinta sau solicitarea unui card duplicat in cazul pierderii sau distrugerii cardului de sanatate primit.

Asiguratii care din motive personale sau religioase refuza utilizarea cardului de sanatate vor depune o cerere in scris la casa de asigurari, in care vor mentiona motivele refuzului si vor restitui cardul de sanatate, in cazul in care l-au primit.

Cardul de sanatate se elibereaza automat pentru cetateni la implinirea varstei de 18 ani sau la dobandirea calitatii de asigurat.

Cei care nu mai platesc asigurarea de sanatate, dupa trei luni, au card, dar nu mai este valid.

Asiguratii care au pierdut sau deteriorat cardul trebuie sa mearga la casa de asigurari sa depuna o cerere pentru eliberarea unui duplicat si sa plateasca 15,5 lei. Duplicatul va fi primit de asigurat tot prin Posta.

Pana in prezent, au fost tiparite aproximativ 15 milioane de carduri si activate peste 8,7 milioane, iar cardul de sanatate este activat atunci cand asiguratul solicita un serviciu medical. Anual, aproximativ sase milioane de asigurati acceseaza sistemul de sanatate.

In luna iulie, au fost acordate 13.419.279 de servicii medicale, dintre care 8.864.438 cu card. Fara card au fost acordate 2.428.168 de servicii pentru persoane peste 18 ani si 2.126.673 pentru cele sub 18 ani.

Din 1 mai, cardul national de sanatate trebuia sa fie unicul sistem de validare si decontare a serviciilor medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate. intrucat nu toti asiguratii au intrat in posesia cardului, CNAS a decis ca serviciile medicale sa fie acordate, o perioada, atat cu cardul, cat si fara.

Dupa 1 mai, au fost inregistrate o serie de probleme, pe de-o parte pentru ca asiguratii care nu intrasera in posesia cardului au format cozi la casele de asigurari pentru a-si ridica documentul si, pe de alta parte, la activarea cardului in cabinetele medicilor.

Aproape 1.000 de persoane au asteptat la coada, in 4 mai, la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti pentru a-si lua cardul de sanatate sau o adeverinta, dupa ce medicii de familie le-au spus ca din 1 mai nu vor mai fi primiti in spitale fara acesta.

Totodata, mai multi medici de familie au reclamant ca validarea cardului este greoaie, iar sistemul se blocheaza frecvent. De aceea, in primele zile din mai, unii medici de familie au avut nevoie si de patru ore pentru a consulta trei pacienti, dupa cum au semnalat acestia.

Potrivit CNAS, cardul national de sanatate permite, prin inregistrarea fiecarui serviciu medical acordat, un control mai bun al utilizarii fondurilor din sanatate.

Sursa: mediafax.ro
     
Tag-uri: cnas, card, sanatate
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii