A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713929275.7611.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

CE vrea ca absolventii universitatilor europene sa poata munci oriunde in lume
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

EDUCATIE
13-07-2013, ora 17:01

CE vrea ca absolventii universitatilor europene sa poata munci oriunde in lume

Articol de Madalina Irimia

Comisia Europeana (CE) lanseaza o noua strategie, intitulata "Invatamantul superior european in lume", cu scopul de a se asigura ca absolventii europeni dobandesc aptitudinile internationale care le sunt necesare pentru a munci oriunde in lume.

"Peisajul invatamantului superior international se modifica dramatic ca forma si dimensiune, in conditiile unei concurente sporite din partea unor tari precum China si India. Acest fapt impune o revizuire a modului in care functioneaza cele 4.000 de universitati din Europa, nu doar in context international, ci si in privinta modului in care acestea ofera educatie studentilor europeni in tarile lor de origine. Comisia Europeana lanseaza o noua strategie, intitulata 'Invatamantul superior european in lume', cu scopul de a se asigura ca absolventii europeni dobandesc aptitudinile internationale care le sunt necesare pentru a munci oriunde in lume si ca Europa ramane cea mai atractiva destinatie pentru studentii internationali. Erasmus+, noul program al UE pentru educatie, formare, tineret si sport, va aloca peste 400 de milioane de euro pe an pentru a sprijini schimburile internationale de studenti, precum si o mai stransa cooperare intre universitatile europene si partenerii lor din intreaga lume", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

In acest context, comisarul pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, Androulla Vassiliou, spune ca universitatile europene trebuie sa aiba o viziune globala.

"Ele trebuie sa actioneze in mod strategic, pentru a valorifica buna reputatie a Europei in ceea ce priveste invatamantul superior de inalta calitate. Universitatile trebuie sa promoveze mobilitatea internationala a studentilor si a personalului, sa ofere programe de studiu inovatoare de nivel mondial, precum si excelenta in materie de predare si cercetare. Cu toate ca exista numeroase universitati europene care au legaturi bune in interiorul UE, multe nu au o strategie clara pentru consolidarea legaturilor cu parteneri din afara Europei. Aceasta situatie trebuie sa se schimbe urgent. Comisia va sprijini statele membre pentru ca acestea sa isi poata dezvolta retelele internationale in domeniul invatamantului superior. Pentru aceasta nu exista un model unic: tarile trebuie sa isi foloseasca propriile atuuri", a declarat Vassiliou, citata in comunicat.

In universitatile si alte institutii de invatamant superior din Uniunea Europeana invata peste 19 milioane de studenti.

Potrivit CE, universitatile trebuie sa promoveze o perspectiva internationala in randul celor 85 % dintre studenti care nu sunt mobili, astfel incat si acestia sa dobandeasca aptitudinile internationale necesare intr-o lume globalizata. Aceasta inseamna ca universitatile trebuie sa elaboreze programe de studii internationale, sa promoveze competentele lingvistice si sa dezvolte invatarea digitala.

Per ansamblu, se preconizeaza ca numarul studentilor din cadrul invatamantului superior din lume va creste de patru ori, de la aproximativ 100 de milioane in 2000 la 400 de milioane in 2030, cu o crestere deosebit de puternica in Asia si America Latina.

"In prezent, Europa atrage aproximativ 45 % dintre toti studentii internationali, insa investitiile concurentilor sai in invatamantul superior se afla intr-o crestere rapida. Tarile din care provin cei mai multi studenti internationali mobili sunt China, India si Coreea de Sud.

Noul program Erasmus+, care urmeaza a fi lansat in ianuarie 2014, va integra pentru prima data oportunitati care sa permita studentilor din afara frontierelor Europei sa isi desfasoare o parte din studiile universitare la o universitate europeana sau vice-versa. Se vor finanta 135.000 de schimburi de studenti si personal intre UE si restul lumii - cu 100 000 mai multe decat in cadrul actualului program Erasmus Mundus, in plus fata de 3 milioane de schimburi de student si de personal in cadrul UE", arata CE.

Strategia "Invatamantul superior european in lume" se bazeaza pe lucrarile incepute in 2011 odata cu agenda UE privind modernizarea invatamantului superior, care are ca scop imbunatatirea calitatii si relevantei invatamantului superior pentru a se asigura ca tinerii detin combinatia optima de competente pentru piata fortei de munca.

Comisia se angajeaza astfel sa consolideze parteneriatele universitare la scara mondiala. Cu noua generatie de programe ale UE, in special Erasmus+ si Orizont 2020 pentru cercetare, CE va folosi succesul programului Erasmus Mundus si al actiunilor Marie Curie pentru a se asigura ca internationalizarea si modernizarea invatamantului superior european este o prioritate de varf.

Obiectivele principale ale strategiei de internationalizare ale Comisiei sunt:

-imbunatatirea calitatii globale a educatiei europene prin facilitarea invatarii reciproce, a cooperarii si comparatiei cu alti furnizori de invatamant din lume;

-stimularea inovarii si a crearii de locuri de munca in Europa prin atragerea studentilor mobili la nivel international si a migrantilor calificati;

-largirea orizonturilor, sporirea sanselor de angajare si pregatirea studentilor pentru a deveni cetateni mondiali;

-influentarea si angajarea de noi categorii de public intr-un mod care sa avanseze pozitia UE in lume

Sursa: mediafax.ro

Foto: capital.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii