ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
08-10-2015, ora 10:05

Bombe radiologice pentru Statul Islamic, la granitele Romaniei. Afacerea pusa la cale de fosti KGB-isti in Republica Moldova

Articol de Madalina Irimia
Bombe radiologice, pentru Statul Islamic, erau disponibile chiar la granitele Romaniei. In Republica Moldova, fostii KGB-isti cauta cu disperare reprezentanti ai ISIS si Al Qaeda, ca sa le vanda uraniu si cesiu radioactiv.

Din fericire, pana acum au dat peste politisti sub acoperire, antrenati si finantati de FBI. Din nefericire, au fost prinsi numai "pestii cei mici", iar politistii moldoveni au reusit sa captureze doar cateva zeci de grame din kilogramele de substante radioactive, destinate fundamentalistilor islamici.

Daca va imaginati ca o afacere criminala, care are potentialul sa nenoroceasca mii de oameni, se poarta in buncare tenebroase, s-ar putea sa va inselati. La Chisinau, traficul cu materiale radioactive, destinate Statului Islamic sau Al Qaeda, se face la discobar.

Doi intermediari incearca sa-i vanda unui politist moldovean sub acoperire, antrenat de FBI, suficient Cesiu 137 - un izotop radioactiv care, amplasat intr-o bomba radiologica, ar contamina cateva strazi. Pretul: NUMAI 2,5 milioane de euro.

Traficant: "Cesiu este un metal rar, colorat. Nu e radioactiv."

Dar, mai intai, traficantii de material radioactiv vor sa se convinga totusi ca au de-a face cu un intermediar care lucreaza intr-adevar pentru Statul Islamic.

Constantin Malic, politist: "Din start l-au intrebat "Tu pe cine reprezinti?". Iar colaboratorul nostru infiltrat le-a zis: "Bai, sunt oameni smecheri, sunt din Statul Islamic, dar treaba merge. Vrei sa facem afacere? Poftim, facem afacere.""

Afacerea se incheie. Insa abia dupa 20 de intalniri conspirative si conditia de a accepta mai intai, ca semn de bunavointa, Cesiu 135, mai putin periculos si deci mai ieftin si aproape nefolositor teroristilor.

Cei doi intermediari sunt arestati, insa politistul sub acoperire, Constantin Malic, fierbe de furie: pestii cei mari, care puteau intr-adevar sa fi detinut materialul radioactiv, scapa nestiuti, cu tot cu marfa ucigasa. Sefii lui Malic au decis sa scoata pistoalele, cand s-a pus pe masa prima fiola radioactiva.

E numai unul dintre cele patru cazuri, din ultimii cinci ani, din Moldova si arata un fenomen pe cat de nou, pe atat de inspaimantator: nu mai conteaza doar banii. Traficantii din spatiul URSS urasc America si Occidentul si vor sa dea izotopii radioactivi numai celor mai temute grupari: ISIS sau Al Qaeda.

Continuarea aici
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii