A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714080593.7278.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

„Boala articulatiilor” ia amploare in randul tinerilor. Afla cum sa o eviti
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
26-08-2015, ora 11:41

„Boala articulatiilor” ia amploare in randul tinerilor. Afla cum sa o eviti

Articol de Madalina Irimia
Imbatranirea organismului aduce cu ea si durerile articulare. Genunchii nu mai au aceeasi mobilitate ca in tinerete, mai ales daca din stilul de viata au lipsit exercitiile fizice.

Dar ce te faci cand incheieturile incep sa „scartaie” de la 40 de ani? E posibil sa ai artroza, afectiune tipica persoanelor varstnice, dar care apare tot mai des si in randul tinerilor.

Pe termen lung, boala duce la distrugerea cartilajelor si la instabilitatea picioarelor pacientilor. Cum se trateaza, dar mai ales cum o putem evita aflam din interviul realizat de Gabriel Tudor cu doctorul Vlad Predescu, seful Sectiei Ortopedie si Traumatologie a Spitalului Euroclinic – Regina Maria.

Gabriel Tudor (Asociatia “Salveaza o inima”): In contextul schimbarilor repetate de vreme din ultimii ani, care apar la intervale tot mai mici, multi oameni au ajuns sa stie cu exactitate cand va fi urat afara, din cauza durerilor de articulatii, in special a celor de genunchi. Dincolo de abilitatea de a prognoza vremea se ascunde totusi o problema de sanatate. Despre ce este vorba?

Dr. Vlad Predescu: Intr-adevar, este o problema de sanatate. Afectiunea este cunoscuta sub numele de meteosensibilitate si in general este specifica pacientilor care au artroza sau diverse afectari ale articulatiilor. Ne putem gandi la pacienti care au suferit diverse traumatisme la nivelul genunchiului si uneori al soldului sau pacienti care au avut diverse interventii chirurgicale – fie sunt purtatori ai unui implant metalic, fie acesta a fost scos dar tot au o sensibilitate.

Ce inseamna, de fapt, artroza? Ce presupune aceasta afectiune?

Artroza presupune o deteriorare lenta a cartilajului articular, progresiva si, din pacate, ireversibila, daca pacientul nu se adreseaza medicului la timp. Prin aceasta deteriorare, cartilajul dispare incet-incet si apare uzura articulatiei. Se modifica mecanica articulara si apare un fenomen cunoscut popular ca „os pe os”. Practic, pacientul nu mai are deloc cartilaj si acesta este inlocuit cu un os complet erodat care prin miscare duce la durere.

Din ce cauza apare?

Sunt foarte multi factori. Daca ne gandim la varsta pacientilor, sigur ca pe masura ce imbatranim articulatiile noastre se degradeaza. Cartilajul articular este veriga slaba a organismului, la un moment dat acesta se deterioreaza si duce la aparitia artrozei. De cele mai multe ori exista o serie de factori favorizanti care, descoperiti la timp, pot schimba cursul acestei boli. Pe de o parte, sunt diverse traumatisme articulare din tinerete. Toata lumea isi aminteste de leziunile sau de rupturile de menisc, specifice sportivilor. La ora actuala, toata lumea face sport si poate sa isi rupa meniscul.

De altfel, marea majoritate a tinerilor care se adreseaza serviciului nostru sunt oameni normali, care fac sport, au o activitate intensa si sufera de diverse afectiuni articulare, deci isi pot rupe meniscul. Odata rupt si netratat, acesta duce la degradarea cartilajului articular. O alta cauza ar fi ruptura ligamentelor. Dintre toate ne putem aminti de ligamentul incrucisat anterior, alta patologie zisa candva a fotbalistilor, dar care, de fapt, este a adultului tanar care face fotbal, schiaza, merge pe munte si care, in urma unor anumite traumatisme, reuseste sa isi rupa acest ligament.

Initial, ruptura nu este foarte daunatoare, uneori poate trece neobservata sau poate fi neglijata. Pacientul isi revine si crede ca nu mai are nimic, dar ulterior consecintele legate de instabilitatea articulara duce la leziunea cartilajului, cand vorbim de 10, 15, 20 de ani de cand un genunchi nu mai functioneaza normal. Alte cauze ar fi legate de obezitate, care stim ca duce la degradarea articulatiilor. Marea majoritate a pacientilor supraponderali au kilograme in plus de multi ani de zile, iar acestea duc la degradarea articulatiei si la aparitia artrozei. Ne mai putem gandi la fracturi. Exista pacienti care au fracturi periarticulare, adica in jurul articulatiilor, cum ar fi fracturile de genunchi care, odata ce articulatia a fost lezata si cartilajul distrus, inevitabil vor ajunge la artroza. si, nu in ultimul rand, ne putem gandi la pacienti cu o anumita predispozitie catre artroza. De exemplu cei cu picioarele cracanate sau „in paranteze” (genu varum) sau invers, in X (genu valgum). Aceasta tulburare statica duce la o incarcare excentrica a articulatiei, ceea ce provoaca erodarea ei. Unora li se spune ca au „genunchi de fotbalist”. Sunt acei genunchi mai micuti, la pacienti un pic mai cracanati, cu o mecanica anormala ce nu deranjeaza in tinerete, dar care ulterior peste 20-30 de ani vor avea artroza.

De regula, problemele articulatiilor sunt intalnite la persoanele in varsta. Le gasim si la tineri, in lipsa unor traumatisme?

La tineri incep sa fie din ce in ce mai frecvente, mai ales la grupa situata in jurul varstei de 40 de ani. Sunt cauzate in principal de sedentarism. Pacientii nu au facut niciun tip de miscare, stau pe scaun in jur de 8, 10, 12 ore si acesta este modul lor de viata, dupa care la un moment dat se trezesc brusc ca vor sa se apuce de sport.

Acel moment duce la aparitia unor dureri articulare care, incet-incet, cu un program sportiv condus corect, dispar. O alta cauza la tineri ar putea fi durerile de boli reumatice, care si acestea sunt mai des intalnite si pot duce la dureri articulare.

Poate fi prevenita artroza? Conteaza cat de multa miscare facem sau ce regim alimentar avem?

Bineinteles! Sportul trebuie sa faca parte din viata noastra. Personal, pledez pentru sport la toate varstele, in functie de capacitatile fiecaruia. Miscarea este esentiala pentru prevenirea artrozei, a imbatranirii, pentru mentinerea unui tonus muscular si psihologic adecvat si pentru a evita kilogramele in plus, care ne fac atata rau.

Pe cine afecteaza mai des, pe femei sau pe barbati?

Statistica este in defavoarea femeilor. Ele sunt pe primul plan, mai ales la artroza legata de avansarea in varsta si de kilogramele in plus. Pe de alta parte, se observa o crestere a numarului de barbati care au avut traumatisme articulare in tinerete, asa-zise „sportive”, pe care le-au neglijat.

De multe ori vin si spun: „stiu ca am meniscul rupt!” sau „Mi s-a spus ca am ligamentul rupt, dar pe mine nu m-a interesat, ca n-am putut sa merg la medic, nu am avut timp…” si asa mai departe. Aceasta neglijare a unor leziuni articulare pe termen foarte lung duce la artroza.

Continuarea pe csid.ro
     
Tag-uri: tineri, artroza, tratament
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii