A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714529426.3948.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Bebe Mihaescu: "La ora actuala Romania este depresiva si nu avem suficienti psihologi pentru a o trata"
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SANATATE
13-03-2012, ora 15:31

Bebe Mihaescu: "La ora actuala Romania este depresiva si nu avem suficienti psihologi pentru a o trata"

Articol de Gianina Petruca

Psihologul Bebe Mihaescu atrage atentia asupra ilegalitatii timbrului obligatoriu pentru psihologi si psihoterapeuti. Acesta subliniaza ca ordonanta nr. 1/2012 din 11/01/2012, aparuta in Monitorul Oficial din 06/02/2012 (ce prevede folosirea unui timbru special, pe care fiecare psiholog din Romania va trebui sa-l aplice documentelor pe care le elibereaza, pentru evidenta profesionala) este un abuz la adresa unei categorii profesionale deja stigmatizata.

Conf.univ.dr. Vasile Mihaescu, psihoterapeut:

Toti psihologii din Romania sunt revoltati impotriva faptului ca in afara oricarui cadru legislative a aparut imperioasa nevoie ca ei sa suporte o taxa de timbru, pentru a-si defasura activitatea de psiholog. Astfel este necesar sa cumperi un numar de timbre care sa justifice munca ta. Vreau sa va spun ca acest timbru pe care il scoate Posta Romana in colaborare cu Colegiul Psihologilor este un timbru care nu are aceptul organelor alese, care nu are nici o justificare in nici un act emis pana acum de Parlamentul Romaniei .”

Conf.univ.dr. Vasile Mihaiescu a subliniat si faptul ca singura justificare a acestei prevedere este o eventuala “afacere” intre institutii, si face apel chiar catre Directia Nationala Anti-Coruptie, pentru a deslusi care sunt partile implicate.

Faimosul psihoterapeut a atras atentia asupra formarii unei comunicati virtuale a psihologilor din Romania, care condamna aceasta ordonanta. De asemenea, tot in mediul virtual a fost realizata si o petitie intitutala “NU VREM Dispozitia 1 2012 - evidenta profesionala a psihologilor cu drept de libera practica”, semnata in prezent de peste 1.800 de persoane. Acestia subliniaza ca noua taxa de timbru reprezinta o povara inutila, care se adauga nedecontarii activitatii pe care o desfasoara.

Conf.univ.dr. Vasile Mihaescu, psihoterapeut:

“In Europa avem un psihoterapeut la 1500 de oameni. In Romania avem un psihoterapeut la 11 000 de oameni. La ora actuala Romania este depresiva, insa nu avem suficienti psihologi pentru a o putea trata. Dupa ce ca suntem atat de putini, Casa Asigurarilor Sociale nu le deconteaza psihoterapeutilor banii necesari desfasurarii activitatii pe care si-o desfasoara. De ce? Pentru ca in Legea Sanatatii psihologul este privit ca un apendice. De fapt, aceatsa leg ear trebui sa arate odata pentru totdeauna ca intre medic si psihologi nu exista un razboi, iar actul terapeutic este un act de colaborare, un act de echipa in care psihoterapeutulul isi aduce aportul in aceeasi masura ca si medicul.”

Psihologul subliniaza ca este doar o problema de timp pana cand depresia va ajunge pe locul I ca principala afectiune printe romani, dupa bolile cardio-vasculare.

O alta problema pe care o ridica Bebe Mihaescu este lipsa mediatizarii profesiei de psiholog si de psihoterapeut, dar si absenta unor specialisti in fruntea institutiilor de conducere, a unor persoane care odata ajunse in functie sa nu “uite de cei pe care ii reprezinta”.

In Romania sunt atestati in prezent aprox. 25 000 de psihologi si psihoterapeuti, dintre care doar 1500-2000 la nivelul judetului Iasi.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii