ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
18-12-2014, ora 11:26

Basescu cere la Bruxelles cresterea nivelului de sanctiuni impotriva Rusiei: „Usor, domnul Putin o sa renunte la aroganta”

Articol de Cristian Amariei
Presedintele Traian Basescu a sustinut, joi, de la Aeroportul Otopeni, o conferinta de presa, inainte de a pleca spre Bruxelles, ocazie cu care a vorbit si despre intalnirea pe care a avut-o cu Klaus Iohannis.

Seful statului a inceput declaratia de presa vorbind despre temele de la Consiliul European, la care va participa, dar si despre situatia din Ucraina si pozitia Romaniei in acest sens.

Traian Basescu a facut referire la sanctiunile care au inceput sa afecteze economia Rusiei si despre "aroganta" lui Vladimir Putin.

"Particip la ultimul Consiliul European. Dincolo de faptul ca insusi CE are noutati si eu implinesc exact zece ani de participare la aceasta structura fundamentala a UE. A fost pentru mine o onoare sa reprezint Romania, sa reprezint cat mai bine interesele Romaniei. Consiliul de astazi are doua teme fundamentale, dar si marcheaza cateva momente. Primul moment este acela ca se termina presedintia italiana si al doilea este preluara presedintiei Parlamentului European de catre Donald Tusk.

Prima tema este imbunatatirea climatului de investitii in Europa, a doua este analiza situatiei din Ucraina. Avand in vedere procesul redus de absorbtie, faptul ca mai avem inca 9-10 miliarde de euro alocati si necheltuiti, ma gandesc sa propun ca statele care au bani necheltuiti sa contribuie cu propriile proiecte neterminate la programul de investitii.
Ucraina. Sustinem ca situatia din estul Ucrainei se indreapta catre o situatie de gen Transnistria. Este evident ca Rusia continua sa consolideze separatistii in estul Ucrainei, ceea ce impune, in opinia mea, cresterea nivelului de sanctiuni impotriva Moscovei. Este adevarat ca sanctiunile de acum au inceput sa produca efecte devastatoare pentru economia rusa si, usor, usor, domnul Putin va renunta la aroganta.
Nimeni nu spune ca Rusia vrea sa anexeze estul Ucrainei, ci ca vrea sa creeze o noua Transnistrie in estul Ucrainei. Vom sustine cresterea nivelului de sanctiuni, pentru ca Moscova sa inteleaga ca UE isi mentine principiile.

Am vazut sarcina primita, prin presa, de la ministrul Apararii, sa rezolva problema bugetului Apararii. Domnul ministru tinde sa dovedeasca faptul ca nu intelege nimic", a spus Basescu.

Presedintele a vorbit si despre intalnirea pe care a avut-o cu Klaus Iohannis.
"L-am informat pe Iohannis referitor la pozitia mea in acest Consiliu European. Nimeni nu da sfaturi nimanui, ci doar schimbam informatii", a spus Basescu.

Seful statului va participa joi si vineri, in capitala Belgiei, la summit-ul Partidului Popular European (PPE) si la primele reuniuni ale Consiliului European cu presedintele Parlamentului European.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii