ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
28-06-2016, ora 09:28

Basescu: „Pozitia Romaniei la Consiliul European trebuie sa fie una de echilibru, pentru ramanerea Marii Britanii in UE”

Articol de Madalina Irimia
Pozitia Romaniei la reuniunea Consiliului European, programat marti si miercuri, trebuie sa fie una a "echilibrului", prin care sa se dea o sansa Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord de a ramane in UE, afirma presedintele PMP, Traian Basescu.

"Este in interesul Romaniei ca Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord sa ramana in Uniunea Europeana, iar la Consiliul European de maine (marti — n.r.), pozitia noastra trebuie sa fie una a echilibrului, prin care se mai da o sansa Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord sa ramana in Uniune. Uniunea Europeana are obligatia sa-i dea o sansa lui David Cameron sa repare ce a stricat, in cele trei luni de ragaz pe care le-a cerut", a scris Traian Basescu, luni, pe Facebook.

Presedintele PMP sustine ca liderii europeni, pe care-i numeste "'tafnosii' de la Bruxelles", se fac "a nu intelege ca a forta Brexitul este, in primul rand, o incalcare a TUE".

"Ei cred insa ca asa dau un semnal puternic si altor posibili rebeli. Ce eroare de analiza... Numai Parlamentul si Guvernul de la Londra vor stabili cand si daca vor activa articolul 50. Plecarea Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord este in egala masura o pierdere si pentru cei aproape 450 milioane de cetateni care ar ramane in UE, nu numai pentru cei 68 milioane de britanici care ar parasi UE", afirma Basescu.

Presedintele PMP adauga, in completare, o serie de intrebari legate de punerea in opera a Brexitului.

"Cu ce vor substitui 'tafnosii' capacitatile militare, resursele financiare ale City-ului Londonez, traditiile democratice, cercetarea, educatia, cultura, limba vorbita, pe care britanicii le ofera ca si contributie la Uniunea Europeana? Va imaginati o Uniune Europeana in care limba principala este limba germana si nu limba engleza? Cu ce drept 'tafnosii' refuza sa mai dea o sansa celor peste 500 de milioane de europeni sa fie impreuna? Cu ce drept 'tafnosii' apasa indirect pe pedala crearii conditiilor separarii Scotiei si Irlandei de Nord de Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord? Cui convine slabirea Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord?", intreaba Basescu.

Presedintele PMP afirma, in aceeasi postare pe Facebook, ca "David Cameron a gresit fatal convocand un referendum pe care nu a putut sa-l castige", insa, "pe Continent, politicieni fara viziune, manati de un egoism prostesc si de un orgoliu specific mediocritatii, cer la unison 'Brexit acum', fara intarziere, fara menajamente, fara concesii".

"De fapt, incapabili sa realizeze efectele parasirii UE de catre Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, isi satisfac doar bucuria ca in jurul mesei Consiliului European nu va mai fi un Cameron care sa strige la fiecare summit 'prea multa birocratie la Bruxelles, prea multe reguli care ne blocheaza, prea multi functionari, prea mari cheltuielile Comisiei Europene, prea putina democratie in adoptarea deciziilor, Uniunea trebuie reformata si simplificata, trebuie adoptate masuri severe impotriva Federatiei Ruse', strigate la care adesea i-am fost sau mi-a fost partener", sustine Basescu.

Ca o concluzie, presedintele PMP adauga: "Oare n-ar fi mai bine ca Francois Hollande, Angela Merkel, Jean-Claude Juncker si Martin Schulz sa plece in vacanta impreuna cu toti functionarii germani de la Bruxelles? S-ar putea ca, la intoarcerea din concediu, sa gaseasca o Europa mai buna, care nu-si pune ca emblema 'tafna Prostului'".

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii