A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713944769.9217.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

BUGETARII primesc SALARII MAI MARI incepand de astazi. Lista celor care vor beneficia de majorari
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
01-12-2015, ora 08:40

BUGETARII primesc SALARII MAI MARI incepand de astazi. Lista celor care vor beneficia de majorari

Articol de Cristian Amariei
Salariile tuturor bugetarilor cresc de la 1 decembrie. Astfel, de marti, personalul din invatamant va primi o majorare de 15%, in timp ce asistentii sociali, ca si angajatii din sanatate, vor beneficia de o crestere de 25%. in acelasi timp, lefurile tuturor celorlalti bugetari care nu au beneficiat anterior de alte majorari vor creste cu 10%.

De la 1 decembrie 2015, toti bugetarii vor incasa mai multi bani. Atat angajatii din educatie, cat si cei din asistenta sociala si sanatate, precum si restul bugetarilor beneficiaza de majorari salariale.

Cine primeste majorari de 25% la salariu

- personalul din sistemul public sanitar;
- personalul din sistemul public de asistenta sociala;
- personalul din cadrul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca si al serviciilor teritoriale de expertiza medicala aflate in - subordinea caselor teritoriale de pensii.

Cine beneficiaza de cresteri de 10% a salariului

- personalul din administratie publica si locala;
- personalul din structurile apararii, ordinii publice si sigurantei nationale- jandarmerie, politie, inspectorate pentru situatii de urgenta;
- personalul din unitatile de cultura si teatru;

Majorari de 15% va primi de la 1 decembrie personalul din sistemul de invatamant, potrivit OUG nr. 54/2015 - personalul didactic, nedidactic, precum si cel auxiliar.

Legea nr.293/2015 care stabileste majorarea salariilor cu 10% a tuturor bugetarilor, dar si cresterea de 25% pentru personalul din sanatate si angajatii din asistenta sociala, a fost publicata miercuri in Monitorul Oficial, la o zi dupa ce seful statului, Klaus Iohannis, promulgase documentul prin decret prezidential.

CE PREVEDE LEGEA:

- incepand cu data de 1 decembrie 2015, prin exceptie de la prevederile alin.(1), cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor de functie/salariilor de functie/indemnizatiilor de incadrare de care
beneficiaza personalul din sistemul public sanitar, precum si personalul din cadrul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca si al serviciilor teritoriale de expertiza medicala
aflate in subordinea caselor teritoriale de pensii se majoreaza cu 25% fata de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015.

- incepand cu drepturile aferente lunii decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul din cadrul sistemului public de asistenta sociala, astfel cum este definit in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 70/2014 privind salarizarea personalului din cadrul sistemului public sanitar si sistemului public de asistenta sociala in anul 2015, cu modificarile ulterioare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 185/2015, se majoreaza cu 25% fata de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015.

– incepand cu data de 1 decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiilor de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul prevazut in Anexa nr.I – Familia ocupationala de functii bugetare „Administratie", Capitolul II – Unitati de cercetare stiintifica, dezvoltare tehnologica si proiectare din Anexa nr.II – Familia ocupationala de functii bugetare „invatamant", Anexa nr.IV - Familia ocupationala de functii bugetare „Cultura" , Anexa nr.V - Familia ocupationala de functii bugetare „Diplomatie", Anexa nr.VI - Familia ocupationala de functii bugetare „Justitie", Anexa nr.VII - Familia ocupationala de functii bugetare „Aparare, ordine publica si siguranta nationala" si Anexa nr.VIII – Reglementari specifice personalului din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii, aflate in subordinea, sub autoritatea, in coordonarea Guvernului, ministerelor si celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si cele aflate in coordonarea primului-ministru si cele aflate sub controlul Parlamentului la Legea-cadru nr.284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare,se majoreaza cu 10% fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2015.

Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin. (2), cuantumul sporurilor, indemnizatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut/solda lunara bruta/salariul lunar brut/indemnizatia bruta de care beneficiaza personalul prevazut la alin.(1) se majoreaza cu acelasi procent de 10%, in masura in care personalul respectiv isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

- Salarizarea personalului din cadrul Administratiei Prezidentiale, serviciilor Parlamentului si aparatului de lucru al Guvernului se stabileste la nivelul de salarizare maxim aflat in plata aferent functiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului."

OUG 35/2015 prevedea, initial, majorarea cu 25% a salariului brut/soldei lunare brute/salariului lunar brut de care beneficiaza personalul din sistemul public sanitar, incepand cu 1 octombrie 2015 fata de nivelul avut in luna septembrie 2015. in textul Ordonantei se stabilea si asigurarea unui cadru institutional pentru includerea tinerilor specialisti din sanatate si invatamant in categoria persoanelor care pot inchiria locuinte realizate prin programele A.N.L.

Ordonanta fusese adoptata de Senat, iar in comisiile de specialitate din Camera Deputatilor a fost adoptat si un amendament al PSD prin care salariile tuturor bugetarilor care nu au beneficiat in cursul anului de majorari urmeaza sa fie marite cu 10%. in aceasta categorie intra personalul din administratie, cultura, justitie, ordine publica si siguranta nationala, unitati de cercetare stiintifica, dezvoltare tehnologica si proiectare, diplomatie, personalul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si a Caselor de Asigurari de Sanatate Judetene.

Premierul Romaniei, Dacian Ciolos, a declarat ca nu este surprins de decizia sefului statului de a pormulga legea si ca masura poate fi aplicata: "Nu ma surprinde deloc, am avut o discutie cu dansul (Klaus Iohannis, n. red.) si legat de acest subiect si i-am spus ca in calculele pe care le-am facut am inclus si aceasta crestere de 10 la suta si dupa calculele noastre putem ramane in tinta de deficit de 3 la suta cu aceasta crestere", a spus Ciolos.

Sursa: rtv.net
     
Tag-uri: bugetari, marire, salariu
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii