A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713502246.7454.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Astarastoae: Sistemul de sanatate continua sa se afle intr-o profunda criza de subfinantare
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SANATATE
18-05-2013, ora 12:02

Astarastoae: Sistemul de sanatate continua sa se afle intr-o profunda criza de subfinantare

Articol de Cristian Amariei

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a declarat ca sistemul de sanatate romanesc continua sa se afle intr-o profunda criza definita de subfinantare, de lipsa unor politici intersectoriale sau de deficitul de personal sanitar.

Astarastoae a declarat, intr-o conferinta de presa, ca politica demagogica privind finantarea sistemului de sanatate continua in Romania.

El sustine ca este continuata astfel politica "aruncarii prafului in ochi" si ca, desi guvernantii au anuntat ca au majorat cu un miliard de euro bugetul Sanatatii, in realitate bugetul alocat pentru ingrijirea pacientilor din Romania a scazut cu 18 la suta intrucat cresterea bugetara merge la plata arieratelor pe diferte domenii - medicamente, aparatura medicala.

"Atat FMI, cat si UE au avut foarte multa grija de cei care dezvolta industria in domeniul sanatatii, cea mai mare piata financiara legala din acest moment din lume si s-a mai introdus si directiva ca orice se achizitioneaza se plateste in 60 de zile din momentul achizitiei", a spus Astarastoae.

El a aratat ca daca banii nu sunt alocati direct sistemului de ingrijiri de sanatate, este pusa in pericol atat siguranta pacientilor, cat si cea a corpului medical. "Niciun ban nu merge direct catre sistemul de ingrijiri de sanatate. Atunci acest sistem este marcat de inechitati majore, acest sistem pune in pericol siguranta pacientilor si siguranta corpului medical. Exista o mare demagogie lansata in urma cu 21 de ani, cand sanatatea si educatia au fost declarate prioritati nationale, dar niciodata nu au fost finantate ca prioritati nationale", a precizat Astarastoae.

El a mai spus ca fara o rectificare pozitiva a bugetului, spitalele din Romania vor ramane in luna octombrie fara finantare.

"De aceea eu sunt ingrijorat, ca l-am auzit pe domnul prim-ministru Victor Ponta II, care vorbeste altfel decat Victor Ponta I. Altfel vorbea inainte de 9 decembrie. El spune ca rectificarea de buget nu va fi pozitiva. Este un lucru mai mult decat periculos pentru sistemul de ingrijiri de sanatate", a spus presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

In opinia acestuia, trebuie sa existe o finantare corespunzatoare a sistemului de sanatate inainte de a se discuta despre orice alta probleme pentru ca nu poate sa existe o crestere economica, o crestere a PIB-ului, o iesire din recesiune sau criza atat timp cat nu exista o stare de sanatate corespunzatoare a populatiei.

"Noi, pe toti parametrii obiectivi, morbiditate, boli cronice, mortalitate evitabila, suntem pe ultimul loc", a explicat Astarastoae, aratand ca toate tarile care s-au dezvoltat economic au investit, in primul rand, in sanatate.

Sursa: mediafax.ro

Foto: ghidcabinet.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii