Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Arafat: Continua exodul medicilor. Cei care vin inapoi intampina greutati si nu sunt primiti usor
Articol de Madalina IrimiaSecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat, sambata, la Alba Iulia, ca exodul medicilor din Romania continua, insa exista si cazuri in care cei care vor sa se intoarca din strainatate, dupa ce s-au specializat, "nu sunt primiti usor, deoarece, poate deranjeaza".
Secretarul de stat Raed Arafat a spus, intr-o conferinta de presa, ca din Romania continua exodul medicilor si al asistentilor in strainatate, chiar daca nu foarte intens, cum a fost inainte.
"Continua exodul medicilor si al asistentilor in strainatate. Poate nu foarte intens, cum a fost inainte, dar exod este. Nu pot sa-l masor de la o zi la alta, sa va spun cat este. Acest lucru se masoara periodic, vezi la sase luni cati au plecat si cati au revenit. Intr-adevar, este si o revenire, dar cei care se intorc sunt mai putini decat cei care pleaca in continuare", a spus Arafat.
El a adaugat ca a constatat ca exista si unele cazuri in care medici care au plecat in strainatate s-au specializat si vor sa revina in tara intampina greutati si nu sunt reprimiti usor in sistemul de sanatate.
"Am observat ca, uneori, cei care vor sa vina inapoi intampina greutati si nu sunt primiti usor. La fel si cei care termina specialitatea in afara, intampina greutati cand sa revina in tara. Nu stiu motive, dar greutatile nu sunt la nivelul conducerii ministerului, ci sunt greutati de a se angaja, chiar si pe posturi care sunt vacante. Banuiesc ca ei vin cu noutati, vin pregatiti bine, vin cu alta gandire, alta mentalitate care, poate ca, in unele locuri, si nu generalizez, deranjeaza. Am vazut cateva situatii si aceste situatii mi-au atras atentia ca avem o problema de a resorbi pe cei care pleaca, lucreaza o perioada afara si vin inapoi. Chiar cu lipsa de personal si cu posturi deschise avem aceste greutati", a mai spus Raed Arafat.
Potrivit secretarului de stat in Ministerul Sanatatii, dupa aprobarea ordonantei de urgenta prin care s-au recunoscut automat studiile de specializare din SUA, Canada, Israel, Noua Zeelanda si Australia mai multi medici romani care lucreaza acolo au cerut recunoasterea diplomei pentru a veni si a lucra in Romania.
"Nu sunt numere spectaculoase, dar eu nu as lua dupa numar, ci as lua dupa expertiza care vine, pentru ca sunt domenii foarte importante (…). Astfel de oameni sunt foarte importanti si foarte valorosi", a mai spus Arafat.
El a precizat ca exista si medici care vin din strainatate sa lucreze in spitalele din Romania, insa aceste cazuri sunt reglementate de legislatia din Uniunea Europeana.
Raed Arafat a adaugat ca exista si medici din tari europene care vor sa lucreze in Romania, dand exemplul spitalului din Calarasi, unde medici bulgari vin sa faca garzi.
"Migratia medicilor este o problema cu care se confrunta foarte multe tari europene, inclusiv tari avansate. De exemplu, in Irlanda se face recrutare pentru medicii irlandezi sa plece in Australia si, dupa care, normal, Irlanda incepe sa faca recrutare pentru medici din alta parte care sa vina in Irlanda", a explicat Raed Arafat.
Sursa: mediafax.ro
Foto: vivafm.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email