A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714160040.0469.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Aproape jumatate dintre adultii din intreaga lume care sufera de diabet nu stiu ca au boala!
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SANATATE
17-11-2016, ora 08:45

Aproape jumatate dintre adultii din intreaga lume care sufera de diabet nu stiu ca au boala!

Articol de Cristian Amariei
Diabetul zaharat este una dintre amenintarile majore, pe plan global, la adresa sanatatii populationale, prevalenta in crestere si complicatiile asociate generand provocari importante, atat din punct de vedere medical, cat si economic si social.

In prezent, 415 milioane de oameni sufera de diabet, iar alte 225 de milioane de cazuri se estimeaza ca vor aparea in urmatorii 25 de ani, potrivit Federatiei Internationale de Diabet (IDF).

In cele mai multe situatii este vorba despre diabet zaharat de tip 2, care, spre deosebire de diabetul zaharat de tip 1, ar putea fi prevenit, dat fiind ca aparitia acestei forme a afectiunii este asociata in mare parte cu factori de risc ce pot fi controlati, precum: obezitate, sedentarism, alimentatie nesanatoasa. De altfel, pana la 70% dintre cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite sau instalarea afectiunii ar putea fi intarziata, prin adoptarea un stil de viata sanatos, atrage atentia IDF.

Pe langa numarul in continua crestere a persoanelor afectate de diabet, nediagnosticarea cazurilor sau depistarea tarzie a afectiunii reprezinta alte provocari din punctul de vedere al luptei impotriva diabetului, la nivel global.

46,5% dintre adultii din intreaga lume care sufera de diabet nu stiu ca au boala

Prevalenta ridicata a diabetului zaharat este o importanta problema de sanatate si in Romania. 11.6% dintre adultii din tara noastra au diabet, prevalenta bolii fiind cu aproximativ 27% mai mare fata de media de la nivel European - 9.1%. Totusi, dintre cele aproape 2 milioane de adulti care sufera de diabet, numarul celor diagnosticati este mult mai scazut, atrag atentia specialistii.

Simptome specifice ale diabetului

Daca sunt observate simptomele specifice diabetului, respectiv sete puternica, urinari frecvente, oboseala accentuata, lipsa energiei, senzatie de foame continua, vedere incetosata, scadere brusca in greutate, ar trebuie consultat un specialist!

Complicatiile diabetului netratat pot cauza moartea prematura

Depistarea precoce a diabetului zaharat este cheia pentru un control eficient al afectiunii, care sa asigure o calitate a vietii cat mai buna pentru persoanele cu diabet. In lipsa unei ingrijiri corespunzatoare, care sa tina afectiunea sub control, riscul de instalare a unor complicatii grave, dizabilitante sau care pot cauza chiar moarte prematura este mult mai ridicat.

„Depistarea precoce a diabetului zaharat este fundamentala pentru controlul afectiunii si reduce riscul unor complicatii severe. Screeningul are un rol foarte important in asigurarea unui management eficient al diabetului, o data prin faptul ca ajuta la diagnosticarea diabetului inainte ca boala sa evolueze, iar apoi, datorita faptului ca permite identificarea timpurie a complicatiilor si astfel se pot lua masurile terapeutice care se impun. In acelasi timp, trebuie avut in vedere ca diabetul zaharat de tip 2, care este cea mai comuna forma a afectiunii, este asociat cu numerosi factori de risc modificabili, ce pot fi evitati. Adoptarea unor comportamente de viata sanatoase inseamna cea mai simpla masura de a preveni instalarea diabetului si a complicatiilor care il insotesc, de a ne proteja sanatatea”, a declarat Prof. Dr. Maria Mota, sef al Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice – Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova si membru in Consiliul Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului.

18.919 decese asociate diabetului in 2015

Cele mai multe dintre decesele care survin la persoanele cu diabet sunt cauzate de bolile cardiovasculare, cele care pot conduce la aparitia bolii arteriale coronariane sau a infarctului miocardic. Nivelul crescut al colesterolului, al glicemiei sau hipertensiunea arteriala sunt principalii factorii de risc pentru bolile cardiovasculare.

De asemenea, o parte dintre persoanele cu diabet risca sa dezvolte retinopatie diabetica, complicatie a diabetului zaharat care afecteaza vasele de sange de la nivelul retinei si care poate cauza, in cazuri grave pierderea partiala sau totala a vederii.

In lume, sunt peste 93 de milioane de persoane care au diabet si care se confrunta si cu retinopatie diabetica. Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca aproape 2% dintre persoanele care sufera de diabet de peste 15 ani au orbit complet, iar alte 10% au dezvoltat afectiuni severe ale vederii. Retinopatia diabetica poate fi insa prevenita prin efectuarea periodica a controalelor oftalmologice si mentinerea nivelului glucozei si al lipidelor din sange in limite normale.

O alta complicatie a diabetului o reprezinta neuropatia diabetica, care este si cea mai frecventa. Peste 50% dintre persoanele cu diabet dezvolta neuropatie diabetica in urma deteriorarii nervilor din cauza glicemiei si a tensiunii arteriale mult prea ridicate. Neuropatia diabetica inseamna, pentru persoanele cu diabet, un risc de circa 25 de ori mai mare de a suferi o amputatie, comparativ cu persoanele sanatoase. De multe ori, simptomele neuropatiei diabetice pot sa nu fie vizibile, astfel ca screeningul periodic este extrem de important pentru depistarea leziunilor timpurii ale nervilor si asigurarea ingrijirii necesare, astfel incat sa poata fi evitata progresia afectiunii, care duce la aparitia ulceratiilor si, in situatii foarte grave, la amputatii.

Diabetul zaharat poate provoca si disfunctii ale rinichilor (nefropatie diabetica). Bolile renale sunt mai frecvente in randul persoanelor cu diabet, comparativ cu restul populatiei, iar intre 20% si 50% dintre persoanele care au nevoie de dializa sufera de diabet, arata IDF. Si mai grav este ca durata de supravietuire a persoanelor cu nefropatie diabetica in stadiu avansat, care au nevoie de dializa, este, in medie, de numai trei ani.

Specialistii atrag atentia ca aceste complicatii ale diabetului pot fi prevenite, prin mentinerea sub control, in limitele normale, a glicemiei, a tensiunii arteriale si a nivelului colesterolului.

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii