ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
08-10-2015, ora 11:32

Anuntul unui mare medic roman despre legea fumatului in locurile publice

Articol de Cristian Amariei
Presedintele Societatii Romane de Pneumologie, Florin Mihaltan, spune ca exista o opozitie puternica fata de introducerea legii fumatului in locurile publice, desi atitudinea fumatorilor se poate schimba prin aceasta lege.

"Unde se fumeaza, acele particule treneaza, indiferent ca este geamul deschis si se face o aerisire corespunzatoare. Singura solutie de protectie a populatiei ramane ca toate spatiile publice sa fie fara fumat, si taxiurile", a spus Florin Mihaltan, la dezbaterea "Despre fumat: de la teorie la public".

Potrivit medicului, atitudinea fumatorilor se poate schimba prin aceasta lege. De asemenea, Florin Mihaltan a subliniat ca s-a constatat o inclinatie din ce in ce mai mare a fumatorilor sa solicite servicii de consiliere.

La randul lui, Alexandru Rafila, membru al Comitetului Permanent al Biroului Regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), a spus ca exista un plan de actiune pentru reducerea prevalentei fumatului in regiunea europeana a OMS cu 30% pana in 2025.

"Aceste plan global presupune foarte multe masuri de natura legislativa, dar si economica. Exista tari care au tinte foarte precise din acest punct de vedere: Finlanda, Irlanda si Scotia, care isi propun ca dupa anul 2025 sa nu aiba mai mult de 5% din populatie in categoria fumatori", a adaugat Rafila.

Presedintele Asociatiei Romane de Cardiologie, Gabriel Tatu Chitoiu, a spus ca 60 - 65% dintre romani mor din cauza bolilor cardiovasculare.

"Aceste procent nu s-a schimbat in ultimii 15 - 20 de ani. Media Comunitatii Europene este de 48 la suta. Varsta medie a romanilor care fac infarct de miocard care este principala boala care omoara din punct de vedere cardiovascular pacientii este 58 - 59 de ani la barbati si 65 - 67 de ani la femei. Fumatul este principalul factor de risc pentru infarctul de miocard la populatia tanara din Romania, asta insemnand de la 20 de ani undeva la 60 de ani. (...) Fumatorii mor cam cu 10 - 15 ani inainte de restul. Varsta arterelor celor care fumeaza este cu 10 - 15 ani mai mare decat varsta arterelor celor care au aceeasi varsta biologica, dar care nu fumeaza", a mai spus Chitoiu.

Reprezentanta Societatii Romane de Hipertensiune Arteriala Maria Dorobantu a spus, la aceeasi dezbatere, ca 20 la suta dintre hipertensivi sunt fumatori.

Deputatul Aurelia Cristea a precizat ca exista o initiativa legislativa privind fumatul in locurile publice la Comisia de sanatate. "A fost semnata de 105 parlamentari. Peste 250 de organizatii sustin acest proiect", a adaugat Cristea.

Sursa: gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii