ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
13-02-2012, ora 09:28

Andrei Marga compara guvernarea actuala cu Germania lui Hitler si Italia lui Mussolini

Articol de Oana Barbosu

Rectorul Universitatii ''Babes-Bolyai'', Andrei Marga, afirma ca este "complet ilegitim" ca o guvernare care nu are sustinere in randul populatiei sa dea "legi pentru toata lumea", facand analogie cu Germania anilor in care Hitler a preluat puterea, desi fusese votat de doar 28% din electorat, relateaza Agerpres.

"La noi s-a vazut bine, cel putin in zilele astea, ca o putere care are cel mult 24-25% da legi pentru toata lumea. (...). Evident ca situatia este grava din acest punct de vedere. (...) Guvernarea a obtinut la alegerile parlamentare cred ca vreo 28%, partidul care guverneaza, sa zicem 30%, dintr-o participare la vot de 40%. Aceasta guvernare (...) adopta legi prin asumarea raspunderii, ceea ce este complet ilegitim. Nu poti sa asumi raspunderea sau trebuie sa o asumi cu atat mai putin cu cat ai mai putina populatie in spatele tau, populatie care s-a prezentat la alegeri. Sa fac o analogie rapida. Aceeasi situatie a fost in Germania anilor '30. Hitler ajunsese la 28% in electorat, la alegeri, in ianuarie 1933.(...) Fac aceasta analogie pentru ca sa se vada mai bine cum sta aceasta problema", a precizat rectorul universitatii clujene, la Zalau, intr-o conferinta intitulata 'Alternativele Europei'.

Acesta a subliniat ca "se reiau tacit tehnici de exercitare sau de dobandire a puterii pe care toti le credeam depasite".

In opinia sa, Europa este intr-o criza 'ramificata' ale carei solutii nu pot insa evita "sa nu treaca, pana la urma, prin decizii politice". Potrivit rectorului clujean, Europa are cateva atuuri, insa are, la ora actuala, si numeroase probleme.

Astfel, argumenteaza Andrei Marga, Europa este cea care, prin personalitatile sale, a pus bazele stiintei la nivel mondial, dar si ale comportamentului economic ghidat de randament (principiul randamentului).

De asemenea, acest continent a promovat ideea ca deciziile statului trebuie sa se sprijine pe dezbateri cu publicul larg, dar si sistemul de drept care are la baza drepturile individului. Cei trei 'piloni' pe care se sprijina continentul european sunt, potrivit rectorului Universitatii ''Babes-Bolyai'', Ierusalimul - pentru partea de religie, Atena - pentru stiinta si Roma - pentru drept si organizare institutionala.

Pe de alta parte, Europa se confrunta, actualmente, cu dificultati majore, precum un grav declin demografic, dublat de patrunderea pe continent a unor alte nationalitati, o grava criza de lideri, cresterea saraciei si discrepantelor intre clasele sociale, teama fata de viitor (futurism negativ), apatie civica si politica si scaderea nivelului profesional comparativ cu China, America sau Japonia.

Andrei Marga crede ca Europa trebuie sa aiba in vedere o 'reasumare a democratiei', acceptand ca si minoritatile pot avea dreptate, dar si clarificari asupra statului social, care nu poate fi abandonat, dar care are nevoie de identificarea unor resurse noi.

Foto: rompres

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii