ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
29-11-2016, ora 10:01

Alimente indicate si contraindicate in anemie

Articol de Cristian Amariei
Anemia descrie acea afectiune in care celulele rosii din sange sunt mai putin capabile sa transporte oxigenul in organism.

Exista mai multe tipuri de anemie, unele dintre ele cauzate de deficienta unuia sau a mai multor elemente nutritive, cum ar fi fierul, vitamina B12 sau acidul folic.

Simptomele care anunta prezenta anemiei sunt oboseala, ameteala si dificultatile de respiratie.

Alimente care previn anemia

O dieta alimentara sanatoasa este o conditie de baza pentru pacientii cu anemie. Este vital ca aceasta sa includa alimente bogate in vitamina B12, acid folic si vitamina C, pe langa cel mai important element, fierul.

O dieta inteligenta care te ajuta sa previi anemia va include carne rosie, oua, produse cerealiere, precum paine neagra si pastele integrale, broccoli, spanac, gulie, fasole, mazare, linte, prune, coacaze, smochine, peste si crustacee.

Pentru absorbtia corecta a acidului folic, este indicat sa consumi si alimente bogate in zinc. Ficatul, carnea, ouale si legumele pot fi consumate pentru a preveni anemia cauzata de lipsa acidului folic.

Vitamina C ajuta la absorbtia fierului din leguminoase, astfel ca o dieta care include citrice, sparanghel si ardei gras este esentiala pentru absorbtia fierului si prevenirea anemiei.

Atentie cum combinati alimentele!

Pacientii cu anemie trebuie sa fie atenti si la interactiunea anumitor elemente nutritive care pot scadea absorbtia de vitamine B si a acidului folic. Astfel, taninii din cafea, struguri sau porumb pot interfera cu absorbtia fierului din surse vegetale, precum fasolea sau spanacul. Indicat este sa reduci cantitatea de alimente bogate in tanini si sa le consumi separat de alimentele care iti ofera un aport de vitamine B si acid folic.

La cei diagnosticati cu boala celiaca, glutenul poate deteriora peretele intestinal, prevenind absorbtia corespunzatoare a substantelelor nutritive, precum acidul folic si fierul. Asadar, daca ai fost diagnosticat cu aceasta afectiune, este necesar sa eviti glutenul.

Calciul poate interfera cu absorbtia de fier, iar cel mai bine este sa consumi alimentele bogate in calciu la ore diferite decat alimentele cu un continut mai bogat in fier. De exemplu, carnea rosie, fasolea si lintea ar trebui consumate separat de produsele lactate si derivatele lor.

Chiar si in absenta anemiei, carenta de fier odata instalata are consecinte negative asupra bunei functionari a organismului. Ea este resimtita rapid de organism prin oboseala, lipsa de concentrare, paloare, rezistenta scazuta la infectii etc.

Ai grija ca organismul tau sa nu sufere aceste modificari, prevenindu-le cu o alimentatie corespunzatoare si suplimente alimentare cu fier, vitamine B si acid folic, care previn si trateaza anemia, redand rezistenta organismului tau.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: alimente, sanatate, anemie
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
CharlesLof,  01.07.2017 15:45

wh0cd301011 Buy Atarax Buy Arimidex

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii