ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
26-05-2016, ora 10:57

Alimente care iti fura calciul

Articol de Cristian Amariei
Calciul din oasele si dintii nostri are, pe laga rolul structural si alte roluri functionale: favorizeaza absorbtia vitaminei B12, asigura o buna transmitere a impulsurilor nervoase, creste capacitatea antimicrobiana a leucocitelor, regleaza coagularea sangelui, intervine in contractia musculara si in activitatea cardiaca, previne stresul si reduce tensiunea arteriala.

Exista alimente pe care le ingeram zilnic, care scad scad absorbtia de calciu. Cafeaua si ciocolata se afla printre personajele negative ce ne pot afecta sanatatea.

Sarea

Sodiul din sare creste excretia de calciu in urina. Nutritionistii ii avertizeaza pe cei care sufera deja de osteopenie sau osteoporoza sa elimine sodiul din alimentatie. Pentru condimentarea mancarii se recomanda sucul de lamaie, ierburile aromatice sau uleiul de masline.

Cafeaua

Combinatia de cafea cu lapte este contraindicata. Cofeina din cafea este diuretic natural ce contribuie la excretarea calciului in urina. Pentru a nu afecta balanta calciului din organism sunt recomandate maxim 300 mg cofeina pe zi adica aproximativ 3 casti de cafea.

Bauturile de tip cola

Majoritatea bauturilor de acest tip contin acid fosforic. Acesta inhiba absorbtia calciului in organism. Fosforul creste nivelurile de hormoni paratiroidieni, hormonii responsabili cu reglarea cantitatii de calciu in organism. Un nivel ridicat al acestor hormoni va face ca o cantitate mare de calciu sa fie extrasa din oase si dinti si transferata in sange. Asta va duce la decalcifierea oaselor. in afara de acidul fosforic, bauturile de tip cola au si cofeina, si ea responsabila cu scaderea calciului din organism.

Nucile, fasolea, spanacul, rosiile si germenii de grau

Desi sunt considerate alimente sanatoase, aceste alimente sunt bogate in acid oxalic, ce ajuta la eliminarea calciului in fecale. Medicii nu recomanda eliminarea acestor alimente din hrana zilnica, ci cresterea aportului de zinc atunci cand alegem sa mancam nuci, fasole, spanac sau rosii. Zincul va ajuta la cresterea absorbtiei de calciu.

Ciocolata

Pe langa cofeina, ciocolata este bogata si in acid oxalic ambele responsabile cu eliminarea calciului din organism. Medicii nu recomanda renuntarea la acest aliment, ci moderatia. Ciocolata este bogata in antioxidanti, benefici corpului nostru.

Grasimile din unt si carne

Acest tip de grasimi ajunge in intestinul subtire unde se leaga de moleculele de calciu formand un compus insolubil care se elimina prin fecale.

Sursa: unica.ro
     
Tag-uri: calciu, alimente, sanatate
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii