A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714088374.144.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Alianta Organizatiilor Studentesti cere Guvernului sa reintroduca incompatibilitatea rector - parlamentar
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
26-10-2016, ora 12:10

Alianta Organizatiilor Studentesti cere Guvernului sa reintroduca incompatibilitatea rector - parlamentar

Articol de Cristian Amariei
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) cere Guvernului sa reintroduca incompatibilitatile intre functiile de conducere din universitati si calitatea de parlamentar sau lider de partid politic, in conditiile in care mai multi rectori si-au anuntat public intentia de a candida la alegerile parlamentare din aceasta toamna pe listele unor partide politic. Incompatibilitatile rector-parlamentar au fost introduse in Legea Educatiei Nationale de catre Daniel Funeriu si Mircea Miclea, insa au fost eliminate prin ordonanta de urgenta in 2012, de catre Ecaterina Andronescu.

Studentii cer Guvernului sa adopte masuri "pentru a evita transformarea institutiilor de invatamant superior in arene care sa serveasca luptelor sau intereselor politice".

"Politizarea sistemului de invatamant romanesc reprezinta un adevarat atentat la viitorul Romaniei. Institutiile de educatie trebuie tinute la adapost de influenta politicului. Nu putem transforma institutiile de invatamant in spatii pentru propaganda politica, in arene unde se rezolva rafuieli politice sau in instrumente de recompensare a loialitatii politice. Scolile si universitatile trebuie sa functioneze pentru elevi si studenti, nu pentru a servi interesele de grup ale unui partid sau om politic. Situatia dezastruoasa in care se afla invatamantul romanesc este cauzata, in primul rand, de peste 26 de ani de ingerinte politice in sistem, in care politicienii si partidele au tratat educatia ca propria mosie si au luat decizii pentru a-si servi propriile interese, si nu interesele beneficiarilor directi, elevi sau studenti, si ale societatii. Prea multi ani de decizii politice clientelare au favorizat aparitia fabricilor de diplome si de doctorate si au creat, sustinut si protejat impostori cu numeroase titluri academice si onorifice pe care nu le merita, acordate din obedienta, doar datorita faptului ca respectivii ocupau la momentul respectiv o vremelnica functie politica", arata ANOSR intr-un comunicat de presa.

Studentii cer Guvernului si premierului Dacian Ciolos sa adopte de urgenta masuri care sa reglementeze din nou incompatibilitatea dintre o functie de demnitate publica sau conducere in stat sau administratie locala sau intr-un partid politic si o functie de conducere din universitate (rector, prorector, decan, prodecan, director de departament, director general administrativ, director al scolii doctorale, director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat sau presedinte al Senatului universitar). ANOSR subliniaa ca o astfeld e masura ar "crea premisele unei dezvoltari sanatoase a sistemului educational romanesc".

De asemenea, asociatia cere ca, in baza modelului adoptat in cazul CNATDCU, si membrii celorlalte structuri din domeniul invatamantului superior (CNFIS, CEMU, CNSPIS, ARACIS, ANC etc.) sa fie alesi transparent, in baza unor criterii bazate pe performanta si competenta, si nu numiti politic "pentru a servi interese obscure".

"E timpul ca influenta factorului politic in educatie sa dispara si sistemul sa fie guvernat exclusiv in interesul beneficiarilor directi, elevi sau studenti", se arata in comunicat.

"Politica nu are ce cauta in universitati. Intr-adevar, avem nevoie de oameni cat mai bine pregatiti in Parlamentul Romaniei si sunt convins ca o parte dintre actualii rectori ai institutiilor de invatamant superior din Romania ar putea creste semnificativ nivelul dezbaterilor din acest for, daca ar fi alesi senatori sau deputati. Dar, daca aleg sa mearga pe calea politicii, aceste persoane ar trebui sa renunte imediat la functia de rector sau la orice alta functie de conducere pe care o ocupa intr-o universitate. Nu consideram ca o persoana se poate dedubla si poate fi politician doar in parlament, nu si in universitate. Trebuie evitate situatiile in care deciziile luate de conducerea unei universitati sa serveasca exclusiv interese politice. In plus, consideram imposibil ca o persoana sa se poata achita optim, simultan, si de atributiile de parlamentar si de cele manageriale dintr-o universitate. De aceea, consideram obligatoriu ca Guvernul Ciolos sa adopte de urgenta o serie de masuri care sa reintroduca incompatibilitatile dintre functiile de conducere din universitati si functiile politice. Sa nu uitam ca aceasta reglementare a existat in forma initiala a Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011, dar a fost eliminata miseleste, printr-o ordonanta de urgenta emisa fara consultare publica si apoi tinuta blocata in Senatul Romaniei, pentru a servi anumite interese de grup. Politica a facut foarte mult rau sistemului educational romanesc si avem mare nevoie de masuri care sa seteze o limita intre aceste doua planuri", a declarat presedintele ANOSR Vlad D. Chereches.

Ministrul Educatiei Mircea Dumitru anunta la sfarsitul lunii septembrie ca se lucreaza la un proiect prin care modifica punctual Legea Educatiei Nationale, propunand reintroducerea interdictiei de a cumula o functie executiva si de conducere in universitate cu o functie politica sau o functie in Parlamentul. In urma acestei modificari, rectorii universitatilor nu ar putea sa fie simultan parlamentari. Ministrul spunea ca se are in vedere o interdictie similara si pentru sistemul preuniversitar unde apar, de asemenea, "incompatibilitati de natura politica".

Sursa: hotnews.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii