ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
02-08-2015, ora 12:01

Alexis Tsipras il apara pe Varoufakis: „Nu a furat banii grecilor!”

Articol de Madalina Irimia
Premierul de extrema-stanga al Greciei, Alexis Tsipras, i-a luat apararea fostului ministru al Finantelor Ianis Varoufakis, acuzat de inalta tradare, afirmand ca fostul coleg poate fi criticat pentru preferintele vestimentare sau pentru vacantele scumpe, dar nu a furat niciun ban de la poporul grec.

"Poate ca domnul Varoufakis a facut greseli, toti facem. il puteti acuza pentru actiunile politice, pentru declaratii, pentru gusturile vestimentare, pentru vacantele in Aegina", a spus Tsipras.

"Dar nu il puteti acuza ca a furat banii poporului grec sau ca ar fi adus Grecia pe marginea prapastiei", a spus Tsipras.

Curtea suprema de justitie din Grecia a cerut Parlamentului anularea imunitatii deputatului Yanis Varoufakis, fost ministru al Finantelor, acuzat de "inalta tradare" dupa ce a dezvaluit informatii despre un presupus plan secret de iesire a tarii din zona euro.

Potrivit ziarului Ekathimerini, solicitarea instantei supreme a fost facuta dupa doua plangeri impotriva deputatului Syriza, de extrema-stanga. Una dintre plangeri a fost depusa de Apostolos Glenzos, primarul orasului Stylida si liderul partidului antisistem Teleia. O alta reclamatie la Curtea suprema a fost facuta de un avocat, Panayiotis Giannopoulos. Cei doi il acuza pe Yannis Varoufakis, care a demisionat din functia de ministru al Finantelor pe 6 iulie, de "inalta tradare" si de daune aduse economiei Greciei.

Suspendarea imunitatii parlamentare a deputatului Syriza este putin probabila, dat fiind ca este in mod clar vorba de o activitate cu caracter politic. Ianis Varoufakis a dezvaluit ca elaborase un plan de implementare a unui sistem paralel de plati, pentru a permite continuarea tranzactiilor bugetare in cazul prelungirii masurilor de control al capitalului bancar. Fostul ministru al Finantelor sustine ca nu era nimic ilegal in acest plan controversat.

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a admis ca Guvernul pe care il conduce a elaborat planuri de urgenta pentru eventualitatea iesirii tarii din zona euro, dar a respins acuzatiile conform carora ar fi pregatit revenirea la drahma.

"Nu am elaborat niciun plan de iesire a Greciei din zona euro, dar am avut planuri de urgenta", a declarat Tsipras in Parlament. "Daca partenerii si creditorii nostri pregatisera un plan de scoatere a Greciei din zona euro, nu era normal ca noi sa fi pregatit un plan de urgenta?", a argumentat Tsipras.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia si-a asigurat restructurarea datoriilor si finantarea pe termen mediu in cadrul unei pachet in valoare de 86 de miliarde de euro care va permite tarii sa ramana in zona euro.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana. incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.

Sursa: capital.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii