ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
25-08-2014, ora 10:35

Ai colesterolul marit? Iata 5 sfaturi pentru a-l reduce

Articol de Madalina Irimia
Colesterolul marit este una dintre cele mai periculoase afectiuni. In cazul in care nu mergi la doctor sa-ti faci o analiza a sangelui, descoperi mult prea tarziu ca ai colesterolul marit.

In cazul in care nu iei nici o masura, colesterolul incepe sa se depuna pe vasele de sange, ceea ce duce la ingustarea arterelor. Si de aici nu mai este decat un pas pana la infarct miocardic. Mai ales in cazul in care familia ta are un istoric bogat in ceea ce priveste colesterolul marit trebuie sa mergi regulat la medic pentru a-ti face analizele.
Mostenirea genetica si alimentatia nesanatoasa sunt cele doua cauze importante care duc la colesterol marit. De foarte multe ori exista atat predispozitia cat si proastele obiceiuri alimentare, fapt agravat si de sedentarism. Tocmai de aceea este indicat sa adopti un stil de viata echilibrat cu mancare saraca in colesterol si cu multa miscare.

Iata 5 sfaturi care te vor ajuta sa nu ai colesterol marit.

Mergi regulat la control sa descoperi din timp daca ai colesterolul marit

Este adevarat ca se spune ca daca nu primesti vesti inseamna ca totul merge bine. Insa afirmatia nu este valabila in cazul colesterolului. Este esential sa iti faci analizele regulat pentru a fi sigur ca te bucuri de o sanatate de fier. Gandeste-te ca exista legaturi trainice intre un colesterol marit si infarctul miocardic. De ce sa risti cand citesti zilnic sau vezi la stiri cati oameni mor zilnic din aceasta cauza. Potrivit specialistilor persoanele care prezinta un colesterol de 240 mg/dl prezinta de doua ori mai multe sanse de a suferi un atac de cord decat cei cu valori de 200 mg/dL. Iar daca stii exact unde te afli, atunci vei sti si cum sa te protejezi.

Vestea buna este ca in multe cazuri nivelul colesterolului poate fi tinut sub control si fara medicamentatie. Insa, tot trebuie sa afli care sunt valorile sale, fie si numai pentru a avea un punct de pornire. Chiar si persoanele care nu au avut in familiei membri cu un colesterol marit este indicat sa-si faca un test al sangelui, iar in cazul in care descopera valori ridicate sa adopte un stil de viata echilibrat.

Kilogramele in plus favorizeaza un colesterol marit

Daca esti supraponderal ar trebui sa stii ca scaderea in greutate poate produce si o reducere a nivelului de colesterol. Specialistii sugereaza faptul ca obezitatea incetineste metabolismul. Astfel ca si daca mananci mai putin gras colesterolul ar putea ramane la aceleasi valori ridicate pana cand vei da jos excesul de greutate. Fie si scaderea cu numai 5 kilograme poate imbunatati nivelul colesterolului. Insa nu intra intr-o diesta severa brusc. Este indicat sa pierzi din greutate gradat, jumatate de kilogram pe saptamana este cea mai sanatoasa si mai usoara modalitate de a ajunge la greutatea normala. Pana si pierderea a 1 kilogram pe an reduce cu pana la 25% presiunea sangelui si scade cu 35% riscul de a de imbolnavi de diabet.
Este totusi indicat sa te sfatuitiesti cum un specialist inainte a incepe orice dieta, mai ales in cazul in care suferi de obezitate.
Continuarea pe sfatulparintilor.ro
Foto: blog.fitnessinfo.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii